Startsida / Inlägg

”Jättehajen kan skrämma ihjäl oss”

av Joni Nykänen

Efter nästan 20 år av utveckling ser bästsäljaren ”Meg” (skriven av Steve Alten), som handlar om en gigantisk, förhistorisk haj, ut att bli långfilm.

Enligt den amerikanska branschtidningen Varietys källor är det ”Hostel”-regissören Eli Roth (bilden, som inte är hajen) som är påtänkt att regissera Warner Bros-filmen.

megRomanen handlar om två män som ska försöka ha ihjäl den förhistoriska besten som hotar den kaliforniska kusten. Megalodon-hajen anses vara en av de största och kraftigaste rovdjuren i historien.

I filmen har dock handlingen förflyttats till den kinesiska kusten, för att det har på så vis blivit enklare att få in kinesiska pengar i filmen. Ursprungligen tänkte Disney göra ”Meg” redan 1997, men projektet dog när finländaren Renny Harlin hann göra ”Deep blue sea” före (och den gick inte tillräckligt bra på bio).

Det är givetvis efter gigantsuccén med ”Jurassic world” som producenter börjar leta efter liknande men annorlunda innehåll att göra verklighet av.
ElirothMegalodonen är en utdöd broskfisk som levde för 25 till 1,5 miljoner år sedan. Fossildelar visar att den kan ha varit upp till 20 meter lång. Med tanke på hur Hollywood gärna överdriver blir den väl 100 meter i filmen.

I ”Jurassic park”-filmerna är det en avancerad (och i praktiken omöjlig) vetenskaplig process som väcker utdöda dinosaurier till liv. När det gäller denna jättefisk är det betydligt enklare att i filmen komma med en förklaring.

De kanske helt enkelt lever i de djupaste delarna av världshaven?

På filmskvallersajter som AICN och CHUD har det snackats om ”Meg” hur länge som helst. Så det verkar onekligen finnas ett intresse bland ”fanboys”. Men kan det här bli något annat än ett lustigt koncept som självdör så fort filmen kommer igång på riktigt? Tanken med jättehajar är lite skrämmande, och jag hoppas att det här skrämmer ihjäl oss.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB