Startsida / Inlägg

Han är favoriten att ta över som James Bond

av Stefan Hedmark
bond-craigaston_2255923b

Han heter Craig, Daniel Craig. Han har spelat James Bond i tre filmer, ”Casino Royale” (2006), ”Quantum of solace” (2008) och ”Skyfall” (2012). I höst är han aktuell i den fjärde, ”Spectre”. Han är själva symbolen för den nya tidens 007 och filmerna är mer framgångsrika än någonsin. Craig har skrivit på ett kontrakt som garanterar att han spelar Bond i åtminstone ytterligare en film efter ”Spectre”. Ändå har det spekulerats om och om igen efter ”Quantum of solace” att han kommer att hoppa av.

Varför?

Tja, en stor anledning är Craig själv. Efter ”Quantum of solace” blev det ett uppehåll. Filmen fick inte så bra kritik och det dröjde flera år innan ”Skyfall” började ta form. I en intervju med Rolling Stone (via Guardian) före den filmens premiär blev det tydligt hur pass mycket Craig hade tappat sugen:

Jag har försökt ta mig ur det här från första början sedan jag blev inblandad. Men de släpper mig inte och jag har gått med på att göra ett par filmer till, men vi får se hur det går med nästa, för affärer är affärer och går det åt helvete har jag ett kontrakt som man gladeligen kan torka sig i arslet med.

Det var som sagt före ”Skyfall” – som ju blev en sagolik succé, älskad av både kritiker och publik. Kanske har Craig fått nytändning efter det. ”Spectre” gör allt för att fortsätta i samma spår, inte minst med Sam Mendes återigen i registolen.

homeland-the-choice-damien-lewis-1-600x410

Men spekulationerna fortsätter. I går meddelade brittiska vadslagningsfirman William Hill, enligt Variety, att forna ”Homeland”-stjärnan Damian Lewis är den överlägset hetaste kandidaten att ta över som James Bond.

Jag har svårt att se det.

Frågan är intressant. Vart tar James Bond vägen efter Daniel Craig? Att göra en reboot som tog oss tillbaka till Bonds början var smart och mycket skickligt utfört. Men när vi avslutar det kapitlet kan man undra vart filmserien färdas för att behålla vårt intresse. Lewis känns som en i mängden, inte som en stjärna som kommer att bidra med något unikt till Bond.

idris-elba-john-luther

En av de mest omtalade kandidaterna det gångna året är Idris Elba från ”Luther” och ”The wire”. Ju mer tiden går desto mer känner jag att det är ett spännande val. Men blir det Elba? Tveksamt. Pengar talar, som bekant. Och i ett Europa där rasistiska partier som Nationella fronten i Frankrike, UKIP i Storbritannien, Sverigedemokraterna och så vidare, skördar allt större framgångar är det troligt att försiktiga filmbolagsbossar passar sig för att byta hudfärg på en kassako.

Spekulationerna har både roat och oroat Idris Elba. Så här twittrade han i december.

Men klokt nog har han också sagt, enligt Independent, att han inte vill bli känd som ”den svarte Bond”, bara för sakens skull. Sean Connery var ju trots allt inte känd som den ”skotske Bond”…

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB