Startsida / Inlägg

Här väcker de liv i ”Ett päron till farsa”

av Stefan Hedmark

Gammalt möter nytt. I måndags var det galapremiär för ”Ett päron till farsa: Nästa generation” där Rusty Griswold (Ed Helms) har fyllt 30, skaffat sig en egen familj och åker ut på road trip precis som pappa Clark (Chevy Chase) gjorde med familjen för några decennier sedan. Den 11 september är det dags för svenska biopubliken att se filmen, som inte direkt är en nyinspelning av första ”Ett päron till farsa” (1983), utan snarare en reboot av filmserien.

Skärmavbild 2015-07-28 kl. 20.40.31

I den nya filmen har Chevy Chase och Beverly D’Angelo från de gamla rullarna några korta scener som Clark och Ellen Griswold. Självklart fanns de på plats vid galapremiären – liksom den gamla familjebilen från första filmens utfärd.

Skärmavbild 2015-07-28 kl. 20.40.18

Helms passade på att ta en groupie med de nya och gamla generationerna av familjen Griswold. Bredvid honom står Chris Hemsworth som också har en roll i filmen.

Det finns sammanlagt fyra tidigare filmer med familjen Griswold på äventyr. Överlägset bäst av dem är ettan (en komediklassiker) och trean (en julklassiker). Men alla har en hel del minnesvärda, skruvade repliker. Några barnsliga favoriter:

$(KGrHqYOKo8E3tCHLBq(BOFps0v+Y!~~_35* I’ll tell you something. This is no longer a vacation. It’s a quest. It’s a quest for fun. You’re gonna have fun, and I’m gonna have fun… We’re all gonna have so much fucking fun we’re gonna need plastic surgery to remove our goddamn smiles! You’ll be whistling ’Zip-A-Dee Doo-Dah’ out of your assholes! (Chase bryter ihop inför sin familj i ”Ett päron till farsa!”)

* We’re all in this together. This is a full-blown, four-alarm holiday emergency here. We’re gonna press on, and we’re gonna have the hap, hap, happiest Christmas since Bing Crosby tap-danced with Danny fucking Kaye. And when Santa squeezes his fat white ass down that chimney tonight, he’s gonna find the jolliest bunch of assholes this side of the nuthouse.  (Chase bryter ihop inför sin family, igen, i ”Ett päron till farsa firar jul”)

Randy-Quaid-Illuminati* You know that metal plate in my head? I had to have it replaced, cause every time Catherine revved up the microwave I’d piss my pants and forget who I was for a half hour or so. So over at the VA they had to replace it with plastic. (Randy Quaid i ”Ett päron till farsa firar jul”)

* Oh, I was just smelling – smiling. I was just blouse – browsing. I, uh, heh heh. Well, I guess it just wouldn’t… Oh hee hee, it wouldn’t be the Christmas shopping season if the stores were any less hooter than they – HOTTER than they are. Whew. It is warm in here, isn’t it?  (Chase blir gubbigt nervös inför en snygg expedit i ”Ett päron till farsa firar jul”)

* I haven’t seen a beatin’ like that since somebody stuck a banana in my pants and turned a monkey loose. (Quaid i ”Ett päron till farsa i Las Vegas”)

Vi får se om den nya filmen hittar en vettig balansgång mellan smaklöst och roligt. De första recensionerna i USA lutar åt ett fett tummen ner.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB