Startsida / Inlägg

Polis, lesbisk – och döende

av Stefan Hedmark

I dag börjar pridefestivalen i Stockholm. Det firar vi med en trailer!

Skärmavbild 2015-07-26 kl. 18.08.27

Julianne Moore  fick en Oscar för ”Still Alice” tidigare i år. Det är inte alls omöjligt att vi får se henne nominerad igen nästa år, då för dramat ”Freeheld”. Nu är första trailern här:

Moore spelar en verklighetsbaserad person, New Jersey-polisen Laurel Hester som fick lungcancer 2005 och dog året efter. Fallet uppmärksammades under en process då Hester begärde att hennes pension skulle gå till livspartnern som annars skulle tvingas flytta från deras hus. Hon fick nej – trots att samma begäran hade godkänts om hon varit heterosexuell och gift. Budskapet från den ansvariga nämnden var enkelt – homosexuella förhållanden är ett hot mot det traditionella äktenskapet, punkt slut.

Hesters fall skildrades i en kortfilmsdokumentär som belönades med en Oscar för några år sedan. Den här fiktiva långfilmsversionen är skriven av en veteran när det gäller Hollywoodfilmer om homosexuellas rättigheter. Han heter Ron Nyswaner och om du tycker att handlingen i ”Freeheld” påminner vagt om en film så är det kanske för att han även skrev den här:

090504-tom-hanks-1993philadelphia-everett.ss_full

”Philadelphia” kom 1993 och handlade också om en döende, homosexuell yrkesman som tvingas kämpa för sina rättigheter i domstol. Den filmen blev en stor framgång och gav Tom Hanks sin första Oscar.

Vi får se om Nyswaner täljer guld även med ”Freeheld”. Filmen lovar tårar och fina insatser av både Moore och Ellen Page. Den tycks även vilja få ut en komisk poäng av ett omaka par under rättsprocessen – en mycket heterosexuell man och en mycket homosexuell man. De spelas av Michael Shannon och Steve Carell, som följer upp sin hyllade insats i ”Foxcatcher” förra året med ett nytt drama.

Det ironiska är att filmen kommer efter att USA:s högsta domstol beslutat att homosexuella äktenskap gäller i hela landet, inte bara i vissa delstater. Det blir lite som en eftertanke, inte ett stridsrop för lika rättigheter. En nödvändig påminnelse dock om att för bara några år sedan var det juridiskt acceptabelt att behandla sina medmänniskor på det sättet som Laurel Hester blev behandlad.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB