Startsida / Inlägg

San Francisco: Ge oss en Oscar

av Stefan Hedmark
Skärmavbild 2015-07-25 kl. 17.27.16

Vi svenskar gillar att flyga till San Francisco. Och Hollywood gillar också stan. Eller är det hatkärlek? I film efter film ser vi ju stan smulas sönder, särskilt Golden Gate-bron som har utstått apattacker, James Bond-fighter och blivit flyttad (!) av Magneto.

Den här sommaren känns det som att vi aldrig ens har lämnat San Francisco – flera blockbusters har utspelat sig där. Stan har fått så mycket uppmärksamhet, och gått igenom så mycket, att nu har borgmästare Ed Lee (bilden här ovan) uttalat sig. I en intervju med Hollywood Reporter ställer han ett krav:

San Franciscos huvudroll i de senaste Hollywoodfilmerna borde ge vår stad en Oscarnominering.

I vilken kategori är oklart. Man kan ju tycka att stan redan har fått ganska mycket i form av turistdollar och de pengar som San Francisco tjänar på att filmbolagen lägger inspelningarna i staden.

Hur har staden behandlats på bio i år då? En liten påminnelse:

maxresdefault

San Andreas: Fullständig mayhem då en serie jordbävningar fäller skyskrapor och skapar en enorm tsunami som dränker hela staden. Samtidigt utnyttjar filmen verkligen stadens miljöer på ett väl varierat sätt som ur pr-synvinkel måste vara guld värt.

TERMINATOR GENISYS

Terminator Genisys: Främsta scenen utspelar sig under en uppgörelse mitt på Golden Gate-bron som påminner en smula om striden i ”Apornas planet: (r)Evolution” (2011). Att behandla den vidsträckta röda bron som ett slagfält är tacksamt och populärt. Silicon Valley är för övrigt en viktig ingrediens i storyn.

271192_630x354

Ant-Man: Filmen, som hade biopremiär i dagarna, jobbar ju i det lilla. Det betyder att actionscenerna utspelar sig i vardagliga platser som badkar och leksakståg. Därför utnyttjas inte staden särskilt mycket, trots att filmen ustpelas där. Men Treasure Island utanför staden får en viktig roll.

PixelsMovieTeaserPoster-copy

Pixels: Komedin, som av trailern att döma vill vara en korsning mellan ”Independence day” och ”Ghostbusters”, låter bli att förgöra San Francisco. Med undantag för den här affischen. Frågan är vilket som är värst – att drunkna i ”San Andreas” tsunami eller bli uppkäkad av Pacman? Filmen har svensk biopremiär den 12 augusti.

1024x1024

Insidan ut: Senaste Pixarfilmen, som har svensk biopremiär den 28 augusti, har också San Francisco-miljöer. Men här är det kärlek till staden som gäller – och lite försköning här och var. Undrar om Lombard Street någonsin har sett så här bedårande ut i verkligheten?

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB