Startsida / Inlägg

Mer knark (och kommunism) för Breaking bad-stjärnan

av Stefan Hedmark

Det är så här du känner Bryan Cranston:

anthony-hopkins-wrote-bryan-cranston-the-best-breaking-bad-fan-letter-ever

Som Walter White i ”Breaking bad” blev Cranston en av tv:s stora stjärnor, badande i Emmy-statyetter och kärlek från kritiker och fans. Men han snickrar flitigt på filmkarriären också.

the-infiltrator

Och som han byter utseende i varje film! Här är han och Diane Kruger i ”Infiltrator”. Det är en comeback till droghandeln, men nu har han bytt sida och spelar en DEA-agent som infiltrerar självaste Pablo Escobars kartell. Filmen håller på att spelas in och kommer nästa år.

Screen Shot 2015-08-17 at 20.10.45

Häromdagen kom första trailern för ”Trumbo” där han spelar filmmanusförfattaren Dalton Trumbo.

Han var inte bara berömd för sina manus i Hollywood utan har gått till filmhistorien för kampen mot amerikanska kongressens kommunistjägare på 50-talet, samvetslösa politiker som förstörde karriärer och liv och skapade en kultur av rädsla. Mängder av regissörer, skådespelare och manusförfattare som misstänktes sympatisera med vänsterkrafter kallades inför ett utskott där de korsförhördes. Somliga gav efter och skvallrade på andra som varit medlemmar i kommunistpartiet. Andra, som Dalton Trumbo, vägrade och blev svartlistade. Det innebar att de förlorade sin inkomst – men Trumbo fortsatte att skriva och lyckades vinna två Oscars utan att allmänheten visste om det.

Som trailern visar hjälpte Kirk Douglas till med att återupprätta Trumbos karriär. Det går att läsa in en hel del symbolik kring kommunistjakten i slaveposet ”Spartacus” (1960) som Trumbo skrev.

Kanske är Bryan Cranston sugen på en Oscar? ”Trumbo” kan vara en sådan möjlighet.

alltheway

Förutom Emmystatyetterna har han vunnit en Tony för pjäsen ”All the way” där han spelade Lyndon B Johnson. Ännu ett tillfälle för honom att byta utseende, med andra ord. Han är verkligen lik den gamle presidenten. Självklart kommer ”All the way” även att spelas in som en tv-film. Och självklart kommer Cranston att vinna ytterligare en Emmy.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB