Startsida / Inlägg

Så hittade Craven på Freddy Krueger

av Joni Nykänen

Skräckälskare vaknade upp till riktigt, riktigt dåliga nyheter. Wes Craven är död.
Spanar man in hans filmografi inser man snabbt att det här verkligen var en ”master of horror”. Och hans insatser inom filmens värld går inte att förringa. Tänk bara på vilka ikoniska figurer han hittade på. Jag tänkte fokusera lite på den främsta. Freddy Krueger. Han som dyker upp i drömmar och har ihjäl ungdomar.

freddy1

Wes Craven har berättat hur han i en artikel läste om en familj som hade flytt från Dödens fält i Kambodja och lyckats ta sig till USA.

Allt gick bra, och då fick den yngsta sonen i familjen plötsligt väldigt otäcka mardrömmar.
– Han sa till sina föräldrar att han var rädd för att ifall han sov så skulle det som jagade honom komma ikapp, så han försökte hålla sig vaken flera dagar i rad. När han äntligen somnade trodde föräldrarna att krisen var över. Då hörde de skrik mitt i natten. När de kom fram till sonen så var han död. Han dog mitt i en mardröm. Här fanns en yngling som hade en skräckvision alla äldre förnekade. Det blev huvudlinjen för ”Terror på Elm Street”, har Craven sagt i en intervju med tidningen Vulture.

Skolmobbare och hemlös man
Craven drog också inspiration från en skolmobbare han kom i kontakt med under ungdomen, och en vanställd hemlös man som skrämde honom när han var 11 år. Dessutom inspirerades han av låten ”Dream weaver” av Gary Wright.

Hör honom själv berätta om handskens ursprung:

Hur kommer du att minnas Wes Craven? Själv försöker jag se om några av hans klassiska filmer. Började med ”The last house on the left” i morse.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB