Startsida / Inlägg

Tillbaka från det döda – i nya ”Star wars”

av Joni Nykänen

Ska man bli förbannad, glad eller likgiltig inför denna nyhet? Enligt brittiska Daily Mails källor kommer den underbara skådespelaren Peter Cushing att väckas till liv med hjälp av CGI i ”Star wars: rogue one”.

cushingCushing spelade elaka Grand Moff Tarkin, befälhavare av Dödsstjärnan och Darth Vaders chef. Han dog 1994, men uppenbarligen får han trots dödsfallet inte gå i pension.

”Rogue one” spelas in vid Pinewood Studios i England och har premiär sent nästa år.
– Det här är en av de mest komplexa och dyra datorgenererade kreationerna någonsin. Cushing är en avgörande tråd i handlingen eftersom det var han som skapade Darth Vader och det finns en bakgrundshistoria det mynnar ut ur, säger The Mails källa.

Det svåraste är att återskapa Cushings ben och fötter. När Lucas filmade Cushing beklagade han sig över hur illa läderstövlarna satt. Så han fick bära tofflor. Vilket tvingade kameramännen att filma honom från knäna och uppåt.

– De går igenom timme efter timme av gammalt material från skräckfilmer för att återskapa hans ben och fötter för att återskapa realistiska rörelser. Det är småläskigt att se någon, som har varit död så länge, att vakna till liv på film, säger källan.

Det här är inte första gången som använt sig av datoranimation för att skildra rollfigurer som spelas av skådespelare som dött. Oliver Reed dog av en hjärtattack när han filmade ”Gladiator” som kom 1999. Och scener med Paul Walker behövde återskapas när han dog under inspelningen av ”Fast & furious 7”.

Det här visar vilka långlivade kontrakt Lucasfilm skrev med skådespelarna (i och för sig kan man ha förhandlat med Cushings dödsbo). Kommer vi att få se en film om en ung Shmi Skywalker, spelad av Pernilla August, om 70 år?

Peter Cushing är främst känd för sitt arbete med Hammer-skräckisar som ”Dracula” och ”Frankensteins blodiga förbannelse” där han ofta spelade mot Christopher Lee (som senare skulle bli Count Dooku i ”Star Wars Episod 2: Klonerna anfaller”). Till en början var Cushing påtänkt för rollen som Obi-Wan Kenobi. Men den ikoniska rollen skulle han dock inte få. Den gick som bekant till Alec Guinness. Peter Cushing fick i stället odödliggöra den rena ondskan i figuren Grand Moff Tarkin som gör sig skyldig till det största massmordet någonsin i ”Star wars”-galaxen då han spränger planeten Alderaan.

Efter fruns död skulle Peter Cushings kropp åldras så pass tydligt att han plötsligt passade perfekt för den typen av roller där man ska se utmärglad ut, som Grand Moff Tarkin i den första ”Star wars”.

Några år senare, 1982, skulle Cushing få diagnosen prostatacancer. Sjukdomen dödade dock inte honom på en gång. Han skulle överleva i hela tolv år utan operation, men hälsan var dålig under tiden.

Peter Cushing dog 1994. Då var han 81 år gammal.

darthmoff
Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB