Startsida / Inlägg

Ännu en kass ölreklam med James Bond

av Stefan Hedmark
Screen Shot 2015-09-24 at 10.37.29

I dagarna släpptes en ny reklamfilm där Daniel Craig spelar James Bond, ett samarbete med Heineken inför ”Spectre”. Men hur mycket öl tål Bond?

Produktplacering är en viktig del i de här filmerna och 007 har förknippats med blaskig Heineken-bira i ganska många år nu. Den senaste reklamfilmen kostar väldigt mycket pengar och är en enda jakt där det känns lite som att Bond har en biroll vid sidan om modellen och skådespelaren Zara Prassinot. Kanske får fansen en kick av att se en klassisk Bond-skurk inklippt vid ett tillfälle under jakten:

Även inför förra Bond-filmen, ”Skyfall” (2012), släpptes en liknande påkostad reklamfilm. Och även då klipptes en klassisk skurk in:

Liksom vid så många andra tillfällen då reklamvärlden samarbetar med dyrkade kändisar eller älskade fiktiva figurer och filmserier är det knappast något att vara stolt över – särskilt när det görs på ett dåligt sätt. Det finns något klumpigt och osnyggt över det i fallet Heineken/Bond. Skälen är två. Dels för att det känns osannolikt att figuren Bond skulle dricka en ölsort som har så låg status, dels för att reklamfilmerna må vara påkostade men det är inte mycket tankeverksamhet bakom dem. Det går att göra snyggare, roligare och smartare, vilket många reklamfilmer under Super Bowl visar varje februari.

Daniel Craig själv har uttalat sig om behovet av de här sponsorpengarna. Så här sa han när ”Skyfall” släpptes, enligt Daily Mail:

”En sådan här film kostar 118 miljoner dollar att göra – det är så det ser ut, själva storleken. Och det kostar ytterligare 200 miljoner dollar att marknadsföra den. Så de 200 miljonerna måste komma från någonstans. Produktplacering, hur du än ser på det, om du tycker det är vidrigt eller inte, är vad det är.”

Screen Shot 2015-09-24 at 11.06.02

Apropå sprit. I går skrev Nöjesbladets Magnus Sundholm om hur mycket alkohol som Bond dricker på film. Det finns en topplista över vilken Bondskådis som krökar hårdast – kolla här vem det är.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB