Startsida / Inlägg

Fyra nyanser av Charlie Sheen, 50 år

av Stefan Hedmark
hot-ready

Det må vara svårt att tro, men Charlie Sheen har överlevt ett halvt sekel. Det måste vara tigerblodet. Vi ser inte riktigt på honom som filmstjärna längre, men Filmbloggen vill gärna minnas den tid då Sheen slog igenom. Så här är en 50-årspresent: Charlie Sheens fyra nyanser som filmstjärna. Grattis på födelsedagen!

Brat pack-slyngel

Egentligen var inte Sheen direkt medlem i 80-talets brat pack, men han hade några småroller i filmer som ”Röd gryning” (1984) mot Patrick Swayze och John Hughes-klassikern ”Fira med Ferris” (1986) där han dök upp i en scen som askgrå hårding på en polisstation. Här är han ung och oförstörd… eller, ja, bara lite sexigt förstörd.  ”Young guns” (1988) kan räknas in i den här kategorin också, liksom ”De tre musketörerna” (1993).

Seriös leading man

Ja, den här kategorin varade i exakt två filmer, båda regisserade av Oliver Stone. Sheen spelar ungefär samma roll i ”Plutonen” (1986) och ”Wall Street” (1987) – den oskyldige ynglingen som bevittnar hemska saker och måste förhålla sig moraliskt till det. Ordet ”oskyldig” är inget man normalt förknippar med Sheen – men det funkade på den här tiden. Även om han fick kämpa för att inte hamna helt i skuggan av skådespelare som Michael Douglas och Willem Dafoe i de filmerna.

Pellejöns

Inte alls en del av Charlie Sheens karriär som vi ska förakta. Dels är det här stadiet viktigt som en övning inför hans framgångsrika senare karriär som välbetald tv-stjärna i flera sitcoms, dels resulterade det i ”Hot shots! – Höjdarna” (1991) som ändå är en av Sheens bättre filmer. Där gör han som Leslie Nielsen i ”Den nakna pistolen” (1988) och håller en allvarlig min medan en massa fånigheter pågår runt omkring honom. Funkade fint även i ”Hot shots! 2” (1993) där han drev med Rambo. Sheen återvände till genren i ”Laddat vapen 1” samt flera ”Scary movie”-filmer, inklusive femman där han drev med sig själv och hamnade i säng med en annan stökig Hollywoodstjärna, Lindsay Lohan.

B-thrillerhjälte

Herregud, vilka dåliga thrillers och actionfilmer Sheen är skyldig till. De har sannerligen hjälpt till att kantra hans filmkarriär. ”Navy seals” (1990), gräsliga Clint Eastwood-thrillern ”The rookie” (1990; se klippet här ovan), gisslanrafflet ”The chase” (1994), Vita huset-thrillern ”Shadow conspiracy” (1997), hemska Marlon Brando-filmen ”Free money” (1998). Några av hans spänningsfilmer har funkat bättre dock – som ufofilmen ”The arrival” (1996) och fallskärmshopparthrillern ”Fritt fall” (1994).

Vilken nyans av Sheen är din favorit?

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB