Startsida / Inlägg

Spännande om soldater som hatar

av Stefan Hedmark
Tangerines Rate

Mandarinodlaren

Regi Zaza Urushadze, med Lembit Ulfsak, Giorgi Nakashidze, Elmo Nüganen.

DRAMA Det georgiska inbördeskriget 1991-1993 må ha fallit i glömska, men här kommer en påminnelse. Vi möter två män av estniskt ursprung som bor på landsbygden. En dag kommer kriget även till dem och männen tar hand om två skadade soldater som strider för olika sidor. Frågan är om soldaterna tänker döda varandra så fort såren har läkt.

Filmens fredsbudskap gäller alla etniska konflikter världen runt. Är det möjligt att komma förbi hatet som baseras på var den andre kommer ifrån? De grumliga historiska motiv som de stridande blint tror på som Sanningen?

Verkligheten lär oss att det finns anledning att tvivla. Men hanteringen av berättelsen övertygar. Spännande, med karga landskapsbilder, bra skådespelare och ett melankoliskt musiktema som biter sig fast.

Filmen har svensk biopremiär i morgon.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB