Startsida / Inlägg

Nakna pistoler, pang i bygget och fallskärmar – drottning Elizabeth II på film

av Stefan Hedmark
tdy-120910-queen-corgi-01

Hon är 89 år och har varit drottning av Storbritannien i 63 år. I veckan slog Elizabeth Victorias gamla rekord från 1800-talet och är nu den längst sittande monarken i landets historia. Men vilka stjärnor har spelat henne på film och tv genom åren?

Det snabba svaret är – inte särskilt många.

Den man tänker på i första hand är så klart Helen Mirren som fick en Oscar för sin insats i ”The queen” (2006), filmen som skildrade kungahusets kris när Diana dödades i en bilkrasch. Klippet ovanför är det minnesvärda första mötet mellan drottningen och Tony Blair (Michael Sheen) där hon frågar honom ”Har vi visat er hur man startar ett kärnvapenkrig?”

Jeannette Charles är en av de skådespelare som har anlitats flest gånger för rollen, just för att hon är så lik drottningen. Hennes mest minnesvärda insats är nog i ”Den nakna pistolen” (1988) där hon tog emot en rejäl tackling av Frank Drebin (Leslie Nielsen).

Du minns säkert Prunella Scales från ”Pang i bygget” där hon spelade Basil Fawltys fru Sybil. Även Scales har porträtterat drottningen. Klippet är från tv-pjäsen ”A question of attribution” (1991). Svårt att känna igen ”Sybil” här…

A Royal Romance: William and Catherine.

Jane Alexander har nominerats för Oscarsstatyetter fyra gånger. Kanske siktade hon på en Emmy 2011 när hon spelade Elizabeth i tv-filmen ”William & Catherine: A royal romance”?

5_Walking-the-Dogs_3271000k

Kan Helen Mirren så kan väl jag? Så kanske Emma Thompson tänkte när hon tog sig an drottningen i briittiska tv-pjäsen ”Walking the dogs” 2012.

Fred Armisen har spelat drottningen i ”Saturday night live”. Här får Kate (Anne Hathaway) möta Elizabeths sanna natur… Tidigare har även Mike Myers spelat henne i ”Saturday night live”.

Skärmavbild 2015-09-12 kl. 18.17.05

Det mest omtalade ögonblicket under OS-invigningen i London 2012 var när drottningen spelade sig själv – och hoppade fallskärm med James Bond (Daniel Craig). Tyvärr går det inte att bädda in klippet, men du kan se det här.

Eftersom vi aldrig ser Elizabeth i intervjuer bildas det lätt en myt kring en person som har varit statsöverhuvud så länge. Det har hållits vid liv av alla skådespelare som har gestaltat henne genom åren. Att få se henne ”spela” mot James Bond gjorde sitt till för att förstärka myten. Men kanske döljer det sig en rivig cockney-kärring bakom fasaden, som i ”Saturday night live”-klippet…?

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB