Startsida / Inlägg

När Sean Penn klippte till Michael J Fox

av Jens Peterson
depalma15

Jake Paltrow, Brian De Palma och Noah Baumbach i Paltrows lägenhet i New York.

VENEDIG. Sean Penn tyckte inte att scenen fungerade. Så då klippte han till motspelaren Micahel J Fox så att Fox flög i golvet. Efter det blev det ett annat uttryck i Michael J Fox. Det berättar regissören Brian De Palma i den underhållande dokumentären ”De Palma”.

Filmen med Sean Penn och Michael J Fox är ”Casualties of war” (”Uppgörelsen” i Sverige) som kom 1989. Den handlar om en grupp amerikanska soldater som våldtar och mördar en vietnamesisk flicka. Michael J Fox spelar den gode soldaten, den som inte vill vara med och som vill anmäla sina kamrater.
Sean Penn är det obehagliga befälet, och var även den som ledde den lilla truppen skådespelare på inspelningen, berättar De Palma. Penn pratade nästan aldrig med Michael J Fox utan behandlade honom föraktfullt. Vid en tagning viskade han ”tv-skådespelare” till Michael J Fox för att provocera fram en reaktion.
”Uppgörelsen” är en av många De Palma-filmer som kritiserats för brutalitet och våld, i synnerhet mot kvinnor.
”De Palma” är gjord av de yngre kollegerna Noah Baumbach och Jake Paltrow.
De två intervjuade honom i 30 timmar under en längre period. De Palmas svar illustreras med massvis av bilder ur hans egna och andras filmer. Så när han berättar om Sean Penn och Michael J Fox får man se just de scenerna.
– Jag ville visa hur en regissör jobbar och då räckte det med att ha Brian framför kameran, säger Noah Baumbach.
De bor alla i södra delen av Manhattan och Brian de Palma berättar att de, plus Wes Anderson, brukar träffas en gång i veckan och prata om jobbet.
– Jag älskar att umgås i en krets med andra regissörer, som när jag var ny på 1970-talet, säger Brian de Palma. Det är bara vi som förstår hur vi har det på jobbet.
I filmen pratar han om de åren. Tiden när han hängde med Steven Spielberg, Martin Scorsese, George Lucas och Francis Ford Coppola. De läste varandras manus, tipsade om saker och skådespelare.
Så hade till exempel Brian De Palma och George Lucas audition samtidigt när de valde skådespelare till ”Star wars” och ”Carrie”.
Och när Brian De Palmas producent ville ha Kevin Costner i ”De omutbara” ringde han till sin kompis Spielberg och Lawrence Kasdan och frågade hur Costner var att jobba med. Båda rekommenderade honom.
Det är mycket Hitchcock, eftersom De Palma är besatt av mästaren och i synnerhet hans ”Vertigo” (”Studie i brott” på svenska). Den återkommer de till flera gånger. Mycket utrymme även åt ”Scarface”, ”Carlitos way” och första ”Mission: Impossible”.
De Palma har förvisso gjort flera dåliga filmer. Men han är en kul berättare och en filmmakare som verkligen studerat mycket och tänker på vad han gör med kameran. Han pratat öppet om flopparna, som ”Phantom of tjhe paradise”, ”Fåfängans fyrverkeri” och ”Mission to Mars”.
Det var i en av hans första små filmer som en studerande Robert De Niro gjorde debut, och man får se sådana snuttar i dokumentären ”De Palma”. Det är mycket kul att se den unge De Niro dominera redan då.
Brian de Palma är nu 75 år. Hans senaste långfilm kom 2012, ”Passion” med Noomi Rapace.
– Talang, envishet och tur. Det är vad man behöver som regissör, säger Brian de Palma när han är här i Venedig.
”De Palma” är en underhållande lektion i filmskolan.

pen89
Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB