Startsida / Inlägg

Fler tecknade Disneyklassiker blir spelfilm

av Stefan Hedmark
Skärmavbild 2015-09-30 kl. 18.47.50

För någon vecka sedan kom första trailern för ”The jungle book”, Disneys kommande nyinspelning av sin tecknade klassiker från 1967. Grejen med den är förstås att nu är det live-action som gäller… även om det är så mycket datoranimation i trailern att gränsen måste anses vara flytande. Kolla själva, om ni missat den:

Det här är del av ett större, långtgående projekt som Disney har, att göra om sina animerade klassiker, fast nu som spelfilmer och gärna med en ny twist. Tre filmer har redan släppts. En liten påminnelse:

022-alice-in-wonderland-theredlist

* Alice i Underlandet (2010), regisserad av Tim Burton och med Mia Wasikowska och Johnny Depp i huvudrollerna. En uppföljare är på gång.

maleficent-videosöndag

Maleficent (2014), med Angelina Jolie i en verklig stjärninsats i huvudrollen. Filmen vände upp och ner på ”Törnrosa” och skildrade händelserna ur den elaka häxans perspektiv.

CINDERELLA

Berättelsen om Askungen (2015), regisserad av Kenneth Branagh, med Lily James och Cate Blanchett i stora roller. Trogen det animerade originalet.

Jag är inget stort fan av någon av de här filmerna, men särskilt ”Maleficent” har sina försvarare. Det viktigaste av allt för Disney givetvis är att de alla är stora succéer på bio. Nu hoppas man på att ”The jungle book”, som har en rad stjärnor i rollistan, ska få ännu fler miljarder att rulla in i Joakim von Ankas pengabinge.

Det är toppen på isberget. Här är fler Disneyklassiker som ska göras om till spelfilm:

Skärmavbild 2015-09-30 kl. 21.55.22

Skönheten och odjuret (1991)

Premiären planeras till 2017, med ”Twilight”-regissören Bill Condon bakom kameran. Emma Watson spelar Belle och ”Downton Abbey”-Dan Stevens gör Odjuret. Många stjärnor i mindre roller. Det blir musiknummer, precis som i originalet.

disney_klassiker_12_askungen-519203-frntl

Askungen (1950) (igen)

Det här årets ”Cinderella” var så lik den tecknade filmen att man undrade vad poängen var. Men komedin ”Prince Charming” ska berätta händelserna ur prinsens perspektiv. Allt vi vet än så länge om den nya filmen är att manuset är skrivet av en av talangerna bakom ”Det regnar köttbullar” (2009).

Skärmavbild 2015-09-30 kl. 22.31.50

Pinocchio (1940) 

Paul Thomas Anderson håller på och skriver ett manus och tanken är att Robert Downey, Jr ska spela dockmakaren Gepetto. Låter nästan för bra för att vara sant.

10074557-1264527928-141000

Dumbo (1941) 

Som om Tim Burton inte får fullt upp med uppföljaren till ”Alice i Underlandet” så ska han även göra en ny version av ”Dumbo”. Förväntar mig att få se Johnny Depp som elefant…

Skärmavbild 2015-09-30 kl. 21.54.42

Peter Pan (1953) 

Visserligen är det redan en ny version av J M Barries berättelse på gång och den heter ”Pan”. Svensk biopremiär senare i oktober. Men även Disney tar sig an storyn igen och då är det med fokus på Tingeling. Reese Witherspoon ska spela henne i ”Tinkerbell”.

latest

Nalle Puhs många äventyr (1977) 

Kära nån, även Nalle Puh ska bli spelfilm. Kanske är Jörgen Lantz tillgänglig med gamla Björne-kostymen? Alex Ross Perry, regissör och manusförfattare till indiekomedin ”Listen up Philip” (2014), har fått i uppdrag att ro den här båten i land.

Aladdin_Diamond_Edition_DVD_Edition

Aladdin (1992) 

Spelfilmsversionen ska utspela sig före det tecknade originalet och heta ”Genies”, en tydlig referens till anden i flaskan. Två manusförfattare som tidigare bland annat har skrivit nya versioner av några skräckfilmsklassiker ligger bakom, och producenten är samme man som jobbar med ovan nämnda ”Prince Charming”.

516BH9WH2PL

Mulan (1998) 

De här planerna är på ett mycket tidigt stadium. Men redan har de väckt ont blod, framför allt för att många antar att Mulan kommer att spelas av någon som inte är asiat. Det vet vi inget om, men Disney fick mycket kritik för att Johnny Depp sattes att spela indian i ”The lone ranger” (2013)…

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB