Startsida / Inlägg

Mannen bakom ”Skyskrapan brinner” är död

av Stefan Hedmark
THE+TOWERING+INFERNO+11

Han fick oss att bli livrädda för att fastna i hissen i en skyskrapa tack vare katastroffilmen ”Skyskrapan brinner” (1974). Nu är regissören John Guillermin död, 89 år gammal.

Guillermin föddes, enligt The Hollywood Reporter, i London och tjänstgjorde som pilot under andra världskriget. Han skaffade sig erfarenhet i filmbranschen genom att göra dokumentärer och avsnitt av tv-serier, men kom alltmer att luta åt äventyrsfilmer. Många har beskrivit Guillermin som svår att jobba med på grund av hans humör, men har samtidigt uttryckt beundran för hans teknik.

king-kong-1976

Regissörens storhetstid var på 70-talet. ”Skyskrapan brinner” blev Oscarnominerad för Bästa film. Två år senare gjorde han den första nyinspelningen av ”King Kong”, där Jessica Lange hade sin första stora roll. Jätteapan blev Guillermins fall också. Han regisserade uppföljaren ”King Kong lever” (1986) som blev så utskälld och floppade så rejält att han bara gjorde en nu bortglömd tv-film efter det.

Death-On-The-Nile

Guillermin låg även bakom den stjärnspäckade Agatha Christie-filmatiseringen ”Döden på Nilen” 1978, med Peter Ustinov som Hercule Poirot. Det ryktades även om att Guillermin var en kandidat att regissera en tredje ”Gudfadern”-film i slutet på 70-talet.

Karriären var full av rätt så machobetonade filmer där rejäla karlar greppar ett gevär och hanterar farliga situationer. Men just filmerna jag har nämnt var lite mer nyanserade inslag i John Guillermins karriär. Och ”Skyskrapan brinner” lär vara den av hans filmer som har gjort störst intryck på oss alla.

Guillermin dog tidigare i veckan i sitt hem i Los Angeles, enligt Entertainment Weekly. Om några veckor skulle han ha fyllt 90 år.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB