Startsida / Inlägg

Magisk realism och horribla musikalnummer

av Emma Gray Munthe
PAN Rate

Pan

Regi Joe Wright, med Levi Miller, Hugh Jackman, Garrett Hedlund, Rooney Mara m fl

FAMILJEÄVENTYR I 3D En bebis lämnas på trappan till ett barnhem i London. Med honom i korgen finns ett brev från hans mamma, runt hans hals hänger en silverkedja med ett panflöjtsformat hängsmycke. 12 år av hårt barnhemsliv senare bor Peter fortfarande kvar, det är världskrig och bomber regnar över staden. Barn försvinner från hemmet om nätterna. Evakueras de ut på landet? Adopteras de bort? Tar de vägen någon annan mystisk stans? Och var finns Peters mamma?

I ännu en nytolkning av en klassisk saga serveras publiken mer information om huvudpersonernas bakgrund, i ”Pan” får man veta hur det kom sig att Peter Pan hamnade i landet Ingenstans till att börja med, och hur han träffade kapten Krok, Tigerlilja och de förlorade pojkarna.

Det är lätt hänt att man låter sig stötas bort av den inte helt genomarbetade, välspelade eller engagerande historien och den lika horribla som obegripliga användningen av insprängda musikalvarianter av ”Smells like Teen Spirit” och ”Blitzkrieg bop” – men det är värt ett försök att låta sig dras med av, och in i, det rent visuella: magisk realism och svindlande miljöer byggda av välgjorda effekter, en fantasifull sagovärld för både barn och vuxna att försvinna i en stund. Det är där filmens största behållning ligger.

Åldersgräns: 11 år. (Tips! Om du bara tänker gå på sagobio en gång i år, och bor i en stad där du kan välja mellan ”Pan” och ”Havets sång”, välj den senare!)

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB