Startsida / Inlägg

Ny ”The shining” – med ”Walking dead”-känsla?

av Stefan Hedmark
theshining-1

Det är kanske tidernas läskigaste skräckfilm. ”The shining” (1980) har blivit en stor klassiker, trots att Stephen King aldrig gillade filmatiseringen av hans bok. Häromåret kom ”Doktor sömn”, en uppföljare i bokform där King låter oss få följa en nu vuxen Danny Torrance.

Men det rör på sig även vad gäller en uppföljare på vita duken, en som inte har något med ”Doktor sömn” att göra. Det är ingen nyhet i sig. Redan 2013 fick vi veta att Glen Mazzara, känd för sitt arbete med ”The walking dead”, tänkte skriva ”The Overlook hotel”, en slags prequel som berättar historien om det skräckfyllda hotellet. Den är i sin tur baserad på en liten prolog som King skrev redan inför ”The shining” på 70-talet och handlar om Bob T Watson, en rövarbaron som vid 1900-talets början beger sig till Klippiga bergen i Colorado för att bygga det finaste hotell som någonsin har skådats.

One-Hour-Photo-robin-williams-37455704-1024-768
”One hour photo”.

En bra regissör är knuten till projektet, Mark Romanek, som gjorde ”One hour photo” (2002), en spännande och obehaglig thriller med Robin Williams. James Vanderbilt kommer att producera ”The Overlook hotel” och han gav nyligen sajten Collider en liten uppdatering av projektet:

Man vill ha en riktig filmskapare som Mark att göra det. Jag tror ärligt talat att folk kommer att bli upphetsade för det kommer inte att bli ”20 år före The shining!”. Jag vill inte avslöja för mycket, men det sätt som Glen Mazzara och Mark Romanek har tänkt ut det på gör att det är en helt självständig film, vilket jag tycker är smart.

Filmen och boken lever sina separata liv på sätt och vis. Och frågan är om de kommer att gå in i varandra i ”The Overlook hotel” eller om Mazzara har fokuserat på det ena eller det andra. Så här ser hotellet ut i filmen:

The_Overlook_Hotel

Exteriören är Timberline Lodge i Oregon. Men det ”verkliga” Overlook heter The Stanley hotel och ligger i Colorado. Det var där King bodde innan han skrev boken och Stanley användes även i nyinspelningen av ”The shining”, en miniserie som kom 1997.

Så här ser The Stanley hotel ut:

IMG_1476

Bilden har jag tagit vid ett besök där 2002. Jag beklagar den hemska kvalitén på den här och följande bilder. Låt oss säga så här: Din mobil är en vida överlägsen kamera i jämförelse med den billiga skit jag använde här.

IMG_1477

Å andra sidan ger ju den kassa bildkvalitén en slags kuslig känsla? Spöket på bilden är min bror vid hotellets reception.

IMG_1479

Att köra längs den slingriga vägen upp i bergen till hotellet kändes verkligen som att återbesöka filmen.

IMG_1478

Självklart har jag kvar souveniren från hotellet – nyckeln till rum 217. Det var där King checkade in och lät sig inspireras – inte minst sedan personalen berättat för honom att rummet är hemsökt av spöken. I filmen byttes numret ut till 237 eftersom personalen på Timberline Lodge i Oregon (som också hade ett rum nummer 217) trodde att ingen skulle vilja bo där efter att ha sett filmen…

Så, hur blir ”The Overlook hotel”? Vågar man vara lite optimistisk? Att se en film om en gammal sekelskiftesskojare som bygger hotell i ödemarken låter kanske inte så spännande. Men nog är de inblandade fokuserade på att inte nöja sig med det och låta de döda vila. Overlook ska skrämma oss igen.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB