Startsida / Inlägg

Nya Fast & furious? Spelet Crossfire

av Stefan Hedmark
crossfireeurope

Koreanska speltillverkaren Smilegate har anlitat ”Fast & furious”-producenten Neal Moritz till att göra film av deras succéspel ”Crossfire”. Enligt deras pressmeddelande är det för att han har visat med ”Fast & furious” att han kan göra actionrullar som tilltalar en global marknad. Förhoppningen är att ”Crossfire” ska bli flera filmer. Spelet är en first-person-shooter där två team av legosoldater kämpar mot varandra.

Det finns pengar i att göra filmer av spel. Och det kan verka klyschigt att gnälla på dem. Men det är fortfarande slående hur svårt det är att göra en fungerande film av spel. När fans debatterar dem som har gjorts och försöker vara positiva är det lite som när man vaskar fram guldkornen ur deltävlingar i Melodifestivalen. Saker och ting får sättas i perspektiv för det går inte att jämföra med kvalitetsverk ”utanför bubblan”.

Det finns givetvis filmer som handlar om spel och tar till sig dess unika inslag på smarta sätt. Den animerade ”Röjar-Ralf” (2012) är en charmig hyllning till gamla arkadspel. Sommarens ”Pixels” försökte göra samma grej, men lyckades inte lika väl. Men när specifika spel ska bli film går det sämre, mycket för att det interaktiva med att spela spel går förlorat och ersätts med en utvecklad story som nästan alltid faller i någon formelfälla och känns poänglös. Ofta beror misslyckandet även på att det helt enkelt inte är Hollywoods ”best and brightest” som har varit involverade i projekten. Hittills.

Filmen ”Crossfire” har en del pajiga föregångare. Den låga nivån sattes ordentligt på 90-talet:

honest-trailer-for-super-mario-bros-the-movie

I snabb takt kom ”Super Mario bros” (1993), ”Street fighter” (1994), ”Double dragon” (1994) och ”Mortal kombat” (1995), filmer som slog världen med häpnad av uselhet… förutom kanske den sistnämnda som nyligen fick en märklig 20-årshyllning i Hollywood Reporter. Det var efter de här filmerna som det började snackas om en förbannelse.

Resident+Evil+Afterlife

Därefter har det gjorts många fler filmer av spel, för det visade sig att en del lockade publik. Inte minst ”Resident evil”-rullarna har fått fans att öppna plånböckerna. Men kvalitetsmässigt är det fortfarande kris. För även ”Resident evil”-filmerna är ju bra först om man håller det på en rimlig nivå. Ni vet, typ deltävling 3 i Östersund.

Det finns andra kandidater som har uppskattats. ”Silent hill”? Dussinskräck. ”Max Payne”? Dussinaction. ”Final fantasy”? Zzzz. ”Prince of Persia”? Andra chansen kanske.

JZIGR3o9Xdae.878x0.Z-Z96KYq

Men är förbannelsen på väg att brytas? Framöver kommer vi att få se filmversioner av ”Warcraft” som regisseras av Duncan Jones, mannen bakom innovativa sci-fi-filmen ”Moon” (2009). Och så har vi ”Assassin’s creed”, med Michael Fassbender i huvudrollen. Regissören där är lovande australiern Justin Kurzel som även har en annan film på gång med Fassbender, en version av ”Macbeth”.

Med andra ord. Större och bättre talanger är på väg att göra filmer av spel i Hollywood. Om ”Fast & furious”-producenten lyckas anlita några av dem för ”Crossfire” återstår att se.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB