Startsida / Inlägg

Så ska Disney krossa vapenlobbyn

av Stefan Hedmark
Skärmavbild 2015-10-09 kl. 02.48.57

Efter den senaste skolmassakern i USA känns det nästan som att alla har gett upp. Det är ju trots allt så att gränsen har passerats sedan länge. Det är uppenbart att döda barn inte övertygar vapenlobbyn eller de politiker som tjänar på att hålla den nöjd. Kan en dokumentär förändra något? Tja, inte om den heter ”Bowling for Columbine” och är gjord av Michael Moore. Han är ett rött skynke för den amerikanska högern.

Men ”The armor of light” kanske kan få någon att tänka till i alla fall genom att prata med den kristna högern på den kristna högerns vis. Filmen är regisserad av Abigail Disney, Walts brorsdotter, och följer Rob Schenck, en högervriden pastor som börjar ifrågasätta hur väl vapendyrkandet rimmar med att ”säga ja till livet” i abortfrågan. Ta en titt på trailern:

Skärmavbild 2015-10-09 kl. 03.12.58
Abigail Disney.

Tanken med filmen är att få gräsrötterna inom den kristna högern i USA att börja ifrågasätta vapenlagarna – men utan att slå dem i huvudet på ett sätt som mest tillfredsställer vänstern (som Michael Moore gör). Som medlem i familjen Disney känner Abigail till de konservativa värderingarna utan och innan och vill försöka bygga broar.

Disney säger i en intervju i The Hollywood Reporter att hon har fått ett positivt bemötande av just dessa kristna gräsrötter vid speciellt anordnade visningar. Men inte helt oväntat är det vita, äldre män som bjuder på störst motstånd. Men Disney hade ändå ett intressant möte med en av de där figurerna:

Under en visning i Washington hade vi en kille som stod och gapade i tio minuter om varför han hatade filmen. Jag lät honom hålla på. Men sedan frågade jag hans fru vad hon tyckte och tittade på henne, och hon började gråta hejdlöst. När hon väl tagit sig samman sa hon ”Allt det här har spårat ur och vi måste få ett stopp på det.’

Låter som att ”The armor of light” skapar debatt inom den kristna högern åtminstone. Filmen har amerikansk biopremiär den 30 oktober.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB