Startsida / Inlägg

Snyggt men flyktigt om tonårstrassel

av Karolina Fjellborg
Det_borde_finnas_regler

 

Rate

Det borde finnas regler
Regi Linda-Maria Birbeck, med bl a Anna Hägglin, Lo Salmson, Ludvig Särnklint och
Annika Hallin.

 

UNGDOMSDRAMA Ingredienserna tonårsångest och småstadsleda har ingått många lyckade giftermål på vita duken. Inte minst i de svenska ungdomsfilmernas Rolls-Royce – Lukas Moodyssons ”Fucking Åmål”.
I ”Det borde finnas regler” – långfilmsdebuterande Linda-Maria Birbecks tolkning av Lina Arvidssons ungdomsroman från 2012 – är resultatet en blandad påse, full av charm, humor och fenomenalt snyggt foto, men också av outnyttjad potential.
Fjortonåriga Mia (Anna Hägglin) bor i en håla där det inte händer så mycket. Men i hennes huvud händer det desto mer. Hon funderar över väldigt mycket. Som över varför det inte finns några tydliga regler att förhålla sig till under tonårstiden, när det finns regler för nästan allt annat.
Mia är bästa kompis med Mirjam (Lo Salmson), och tillsammans försöker de navigera gränslandet mellan barndom och vuxenliv. De tränar på att vara vuxna, men är fortfarande barn, vilket illustreras effektivt när de pratar sex och kärlek vid en gungställning.
De hänger ihop som ler och långhalm, och tror som alla andra tonåringar att de aldrig ska bli vanliga. Men Mirjam tar brådmogna steg framåt som Mia inte hänger med i. Och när Mirjams flirt med en ungefär tjugo år äldre man börjar bli allvarlig, börjar de två glida ifrån varandra, och Mia ser det som sitt uppdrag att, med hjälp av den lika coola som kufiske kompisen Karl (Ludvig Särnklint), sätta p för förhållandet.
”Det borde finnas regler” har definitivt någonting. Birbeck har lyckats med att göra en film med ett ungt perspektiv i stället för bara en film om unga, och det finns ett säreget drömskt stråk som harmoniserar fint med den imponerande visuella helheten. Miljöerna känns minutiöst utvalda, och fotot är som sagt slående tjusigt.
Men det finns också någonting poröst och återhållet över berättandet, och det mörker som finns där i periferin – mannen som uppenbarligen utnyttjar Mirjam, och Mias alkoholiserade pappa – vidrörs bara lite försiktigt.
En behaglig men flyktig ungdomsfilm.

Karolina Fjellborg

 

 

Se det här också:
Flickor som tampas med tonårstidens kval ser du även i Sanna Lenkens starka ”Min lilla syster”.

Just nu…
… är Annika Hallin dubbelt bioaktuell som morsa. Hon gör nämligen mammarollen i både ”Det borde finnas regler” och ”Min lilla syster”.

Visste du att…
… Linda-Maria Birbeck även har regisserat tv-serien ”Drakhjärta”, som har premiär i Barnkanalen i januari?

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB