Startsida / Inlägg

Döda eller inte döda Hitler – det är frågan

av Joni Nykänen

En amerikansk presidentkandidat, Jeb Bush, och en Sverigeaktuell tysk film har gjort frågan ”skulle du ha mördat Hitler?” superaktuell.
Svaret verkar vara enkelt för många – bland annat Tom Cruise har haft fantasier om att mörda diktatorn. 
– När jag var barn ville jag alltid döda Hitler, säger Cruise i en intervju med MTV.

Den tyska filmen ”Elser” lyfter fram en av de stora ”tänk om”-scenarierna i världshistorien fram. Tänk om någon, i det här fallet den 36-åriga snickaren Georg Elser, hade lyckats ha ihjäl diktatorn Adolf Hitler i början av andra världskriget.
Den 8 november 1939 höll Hitler sitt årliga tal i en ölhall i München. Tillställningen skulle lyfta fram nazisternas tidiga kamp på 1920-talet. Hitler använde sitt tal till att håna internationella fiender och att skryta om Tysklands framgångar.
Men bara en bit ifrån Führern fanns en tidsinställd bomb. Dessvärre lämnade Hitler lokalen tidigare än tänkt, och 13 minuter senare exploderade bomben och dödade åtta personer. Det ställde till med omfattande materiell skada i lokalen, bland annat rasade innertaket precis på det stället där Hitler hade stått.
Regissören bakom ”Elser” är mannen bakom filmen om Hitlers sista tid, ”Undergången”, alltså Oliver Hirschbiegel.Elser (Christian Friedel) i ny film.

”När jag var barn ville jag alltid döda Hitler”
Den drar igång liknande tankegångar som en viss Tom Cruise-film från 2008.
I Bryan Singers ”Valkyria”, med Cruise i huvudrollen som översten Claus Schenk von Stauffenberg, som var en av de ledande personerna i en sammansvärjning mot Hitler.
Torsdagen den 20 juli 1944 flyger Claus von Schenk von Stauffenberg till Rastenburg i Ostpreussen. Det officiella ärendet är ett möte med Führern i dennes högkvarter. Men egentligen har de ett annat uppdrag, att mörda Hitler.
– När jag var barn ville jag alltid döda Hitler. Jag hatade den där mannen och allt han stod för. Vi lekte krigslekar. Det är något särskilt med den tidsperioden, till och med när jag var barn, när jag såg dokumentärer om det, säger Tom Cruise i en intervju med MTV.
I samma intervju får Cruise frågan om han verkligen skulle ha försökt mörda Hitler ifall han befann sig i samma situation som hans rollfigur von Stauffenberg.
– Det är frågan som man inte kan låta bli att ställa sig själv. Jag vill tro att jag skulle, men det kan du inte veta förrän du ställs mot den verkligheten. Man kan inte veta det, säger Cruise.

Filmisk fantasi
Just ”Valkyria” fick tummen upp när det gäller historisk trovärdighet av en av världens ledande auktoriteter gällande Claus von Stauffenberg och den tyska motståndsrörelsen. McGill-professorn Peter Hoffman, som också konsulterades av filmskaparna vid flera tillfällen, menar att Cruise-filmen är en mer korrekt skildring jämfört med den tyska filmen om händelserna från 2004 (Jo Baiers ”Stauffenberg”) där Sebastian Koch gjorde Stauffenberg-rollen, skriver Toronto Sun.
Quentin Tarantino gick en annan väg i ”Inglourious basterds”, där Hitler och hans närmaste män mejades bastedsner på ett extremt våldsamt sätt mot slutet av filmen. Det var givetvis en ren filmisk fantasi.
En tysk filmkritiker, Georg Seesslen i tidningen Der Spiegel, skrev att ”Inglourious basterds” var den första filmen som verkligen visade att Hitler dödas. Han frågade sig varför ingen annan hade tänkt på att döda diktatorn på vita duken tidigare. Enligt honom är det geniala med Tarantinos film att den har djärvheten att ignorera historia, och att i många fall kan en filmisk fantasi förmedla sanningen på ett bättre sätt än historisk autenticitet.

42 procent vill döda bebis-Hitler
Jag tyckte väldigt mycket om Hirschbiegels ”Elser”, som försöker fånga tidsandan och spänningarna, samtidigt som det är en intressant skildring av personen Georg Elser. Det var ett lustigt sammanträffande att den amerikanska politikern Jeb Bush fick den ganska underliga och hypotetiska frågan ”om du kunde resa i tiden och döda Hitler när han var en söt bebis, skulle du göra det då?” så tätt inpå Sverigepremiären av filmen.
Han svar till Huffpost? ”Hell yeah, I would”.
Bebis-HitlerEnligt SVT ställde New York Times samma fråga i en läsarundersökning för några veckor sedan. 42 procent av de svarande gav beskedet att de skulle åka tillbaka och döda bebis-Hitler om de fick chansen.
Jeb Bush var inte helt icke-reflekterande kring frågan, och sin kunskap i ämnet tidsresor drog han direkt från en Hollywoodklassiker. Närmare bestämd ”Tillbaka till framtiden”-filmerna.
– Tack vare dem vet vi ju hur farliga effekterna kan bli, men jag skulle göra det, jag menar det är ändå Hitler, säger han.
Nu är det inte bebis-Hitler som är måltavlan i ”Elser”, men filmen får också tittaren att fundera på hur mycket lidande världen hade sluppit om Georg Elser lyckats. Mot slutet av filmen, när han väntar på sin död, skildras hans grubblerier – han var ju så nära att lyckas – när han får reda på att Dresden har bombats i spillror.

”Feltänk att döda”
I brittiska The Guardian skriver komikern och neurovetenskapsmannen Dean Burnett att om man plötsligt skulle få access till en tidsmaskin och får idén att försöka mörda Adolf Hitler – låt bli, förklarar han.
Hans starkaste argument som talar för att det är en dålig idé: Det är ett feltänk att han var den enda orsaken till wolfensteinAndra världskriget och allt som följde. Det fanns spänningar i det tyska samhället, resultatet av ett förlorat krig och en stor depression. Hitler bara kapitaliserade på detta.
Burnett lyfter också fram det faktum att Hitler faktiskt förlorade kriget. Han frågar sig varför en tidsresenär skulle åka tillbaka i tiden för att ändra en utgång som är att föredra, jämfört med ett nazistiskt världsherravälde (på grund av ”fjärilseffekten” vet man ju inte vad som händer).
Då känns det säkrare att döda Hitler i sin dator, exempelvis i spelet ”Wolfenstein”, eller se ”Kung fury”, än att börja mixtra med världshistorien.

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB