Startsida / Inlägg

Spike Lee fick Oscar i natt – varnade vita chefer

av Stefan Hedmark
Skärmavbild 2015-11-15 kl. 20.22.34

Nej, det var inte Oscarsgala igår, utan Governors awards, en tillställning som hålls i november varje år. Då delas några speciella Oscars ut för livsgärningar och humanitära insatser. Årets pristagare var Spike Lee, Gena Rowlands och Debbie Reynolds, tre stadiga Hollywoodveteraner. Det faktum att ingen av dem var en vit man passerade inte obemärkt.

Vad som heller aldrig passerar obemärkt för Lee är det faktum att varje gång han planerar en ny film och har möte med filmbolagsbossar sker det framför en parad av vita gubbansikten. Det är han trött på och han passade igår på att ännu en gång varna Hollywood, som ju trots allt är en affärsverksamhet, att man håller på att tappa greppet – och därmed riskerar att förlora pengar. Vita är på väg att bli en minoritet i USA, men den ökande andelen icke-vita reflekteras inte i filmvärlden, varken på beslutsnivå eller i filmer.

Enligt Variety raljerade Lee över att i USA är det tydligen lättare för en svart person att bli president än filmbolagschef.

Tre coola Hollywoodstjärnor som har arbetat med Lee i flera av hans filmer dök upp för att dela ut Oscarsstayetten – och de såg ut att ha det riktigt kul. Här är Denzel Washington, Samuel L Jackson och Wesley Snipes:

Skärmavbild 2015-11-15 kl. 20.20.39 Skärmavbild 2015-11-15 kl. 20.21.15 Skärmavbild 2015-11-15 kl. 20.24.02 Skärmavbild 2015-11-15 kl. 20.21.45

Gena Rowlands tog emot sin Oscar av sonen (och filmmakaren) Nick Cassavetes:

Skärmavbild 2015-11-15 kl. 20.20.54

Reynolds fanns dock inte på plats för att ta emot sin statyett. Däremot myllrade salen vid Governors awards av en massa stjärnor som hoppas bli nominerade till nästa års Oscarsgala. Governors awards har nämligen de senaste åren blivit en viktig del av minglandet och kampanjandet inför röstningsprocessen.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB