Startsida / Inlägg

Frank Sinatras 5 största filmögonblick

av Stefan Hedmark

I dag är det precis 100 år sedan Frank Sinatra föddes och han är minst sagt fortfarande levande bland oss. Andra delen av en ny spännande dokumentärserie visas på SVT ikväll, samt en hyllningskonsert med nutidens stora namn i artistvärlden. Christer Sjögren kuskar även runt i landet med en hyllningsturné.

Eftersom det här är Filmbloggen finns det anledning att påminna om Sinatra som filmstjärna. Här är hans fem största ögonblick ur karriären på vita duken:

Musikalhunken

När det gäller film slog Sinatra igenom som musikalstjärna och det i succén ”Säg det med sång” (1945). Men hans överlägset bästa film i den genren (där han precis som i genombrottet spelade glad sjöman på permis från kriget) är ”New York dansar” (1949). Kolla oemotståndliga New York-charmpillret här ovan, som utspelas på toppen av Empire State Building.

The Academy of Motion Picture Arts and Sciences will present a screening of 1953 Best Picture winner ÒFrom Here to EternityÓ on Wednesday, November 18, at 7:30 p.m. at the Samuel Goldwyn Theater in Beverly Hills. The evening will feature the premiere of a new digital restoration, as well as an onstage discussion with actor Ernest Borgnine. Pictured: Montgomery Clift and Frank Sinatra in a scene from FROM HERE TO ETERNITY, 1953.

Oscarvinnaren

I början på 50-talet hade Sinatras stjärna redan dalat på film – men han gjorde comeback så det smällde om det i ”Härifrån till evigheten” (1953). Där visade han upp en större skådespelartalang i en tragisk roll, och belönades med en Oscar. Envisaste ryktet kring filmen: Att Sinatra fick rollen tack vare sina maffiakontakter och att scenen med hästhuvudet i sängen i ”Gudfadern” (1972) är inspirerad av den ”kampanjen”.

img-jof_man-with-the-golden-arm_hero

Provokatören

”Mannen med den gyllene armen” (1955), som visades på SVT härom dagen, är en av Sinatras mest minnesvärda dramafilmer. Där spelade han en musiker och heroinist som kämpar med sitt missbruk. En ganska rå film, ovanlig för sin tid, och omdiskuterad blev den. Stjärnan nominerades igen för en Oscar. För rollen lärde han sig spela trummor och besökte kliniker där han fick se hur missbrukare blev av med beroendet.

Festprissen

”Storslam i Las Vegas” (1961), eller ”Ocean’s eleven” som den är mer känd som, är långt ifrån en av stjärnans bästa filmer. Tvärtom, den är rätt kackig. Men trailern här ovan visar Sinatra lite som vi känner honom, som en festprisse tillsammans med Dean MartinSammy Davis Jr och de andra medlemmarna i Hollywoods ”rat pack”. När Sinatra fick höra om vad filmens Vegas-kupp gick ut på ska han ha sagt ”Glöm filmen, vi gör stöten i stället!”.

THE FIRST DEADLY SIN, Frank Sinatra, 1980, (c) Filmways

Hårdkokte detektiven

”Mannen med ishackan” (1980) blev Sinatras sista stora roll på film. En bra thriller där han spelade en New York-polis på jakt efter en mördare. Sinatra spelade detektiv även i flera filmer i slutet av 60-talet, särskilt ”Detektiven” som blev omtalad för sina djärva inslag.

Det finns många andra bra Sinatra-filmer, men det här var ett urval som visar hur vi ofta såg honom på bio.

Har du Plus borde du även läsa vår stora Sinatra-guide till städerna han sjöng om här.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB