Startsida / Inlägg

6 ljuvliga klipp med Alan Rickman

av Stefan Hedmark

Alan Rickman, jädrar vilken förlust. Han började karriären som firad Shakespeareskådespelare, men blev filmstjärna tack vare ”Die hard” (1988). Här är några av hans mest oförglömliga stunder:

Genombrottet

Rickman spelade den tyske rånaren/terroristen Hans Gruber i den första ”Die hard”-filmen. Sättet han gjorde sin skurkroll på, en skrämmande kyla kombinerad med elegans och ett stilla sinne för humor, var perfekt för rollen.

Skurk… eller komiker?

I ”Robin Hood: Prince of thieves” (1991) tog Rickman humorn ännu längre. I den här scenen torterar sheriffen av Nottingham sina undersåtar, men man skrattar nästan mer än man förfäras. Men Rickman går aldrig över gränsen och blir en clown – ondskan puttrar bakom de kvicka replikerna.

Harry Potter-ikon för en generation

Med tanke på tidigare nämnda skurkroller kändes Rickman naturlig som Snape när det blev dags att filma ”Harry Potter”-böckerna. Därigenom fick han ett nytt genombrott på 2000-talet för en ny generation som älskar hans Snape. Bara att lyssna till hur Rickman väger sina bitska repliker och liksom låter de rinna av tungan är en njutning.

En helt vanlig man, ibland

Rickman hade en tendens att alltid få väldigt färgstarka roller. Då dominerade han. Men i ”Love actually” (2003) blev han del av en stor rollista och spelade en helt vanlig man, som frestas att bli otrogen trots att han har varit lyckligt gift med en kvinna sedan många år. I den här scenen är det Rowan Atkinson som får dominera, medan Rickman är ett pålitligt, effektivt nedtonat stöd för komikern.

Alan Rickman, sångare

Jodå, visst kunde han sjunga också. Här med Johnny Depps blodtörstige barberare i ”Sweeney Todd” (2007).

En rymdvarelse på besök i vardagen

Rickmans skurkar var excentriska, men den där speciella stilen kunde han även använda till rollfigurer som man skulle sympatisera med, trots att de var lite svåra att komma underfund med. De kunde nästan vara som en rymdvarelse på besök i vardagen. I dramakomedin ”Gyllene druvor från Montelena” (2008) spelar han en vinexpert. I klippet här ovan krockar hans rollfigurs utvecklade smaksinnen med skräpmat.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB