Startsida / Inlägg

Förförd av Glenn Frey – innan Eddie Murphy dyker upp

av Stefan Hedmark
Skärmavbild 2016-01-19 kl. 02.48.41

När jag tänker på Glenn Frey, som dog i går, tänker jag inte på Eagles. Jag tänker på min barndom och ”Snuten i Hollywood” (1984). Och jag tänker då inte nödvändigtvis på Eddie Murphys fantastiska första scen där han öppnar käften och låter den gå.

Jag tänker på inledningen innan Murphy visar sig. Där låten ”The heat is on” exploderar, filmens logga dyker upp i all sin 80-talsprakt och en massa bilder av vardagsliv i Detroit följer efter varandra. Allt medan trummor och saxofoner och Freys röst förför en i rasande fart. Eller vad som kändes som rasande fart 1984.

Att det är Glenn Frey och Detroit är ingen slump. Karln är född i den staden och inledningen av ”Snuten i Hollywood” är som ett kärleksbrev till Detroit med sin arbetarklass och sina bilfabriker. En dag som den här är det värt att se den inledningen en gång till, eller hur?

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB