Startsida / Inlägg

McConaughey gör en Mel Gibson

av Stefan Hedmark

Matthew McConaughey har hittat en ny hjälteroll, en veteran från amerikanska inbördeskriget som vänder sig mot sina egna sydstater och blir en rebell. Första trailern för ”Free state of Jones” ser du här:

Ser mäktigt ut. Så är det också regisserat av Gary Ross som gjorde första ”Hunger games”. Hur det ligger till med sanningen är mer omdiskuterat. Filmen är verklighetsbaserad och handlar om Newton Knight, som för vissa blev en hjälte, för andra en simpel skurk som försökte skaffa sig fördelar. Men det är trots allt så att hans väpnade uppror mot sina egna myndigheter genomfördes med hjälp av befriade slavar och i det där området som han förklarade ”självständigt” levde svarta och vita bredvid varandra fritt. Det blir intressant att se om filmen klarar av att erbjuda både spänning och ett lite djupare innehåll.

Screen Shot 2016-01-26 at 12.17.59

Själv fick jag vibbar av ”Patrioten” (2000) med Mel Gibson. Den filmen utspelade sig ju under amerikanska frihetskriget, men det finns en hel del beröringspunkter mellan Gibsons och McConaugheys rollfigurer. Båda förlorar en son, båda gör uppror mot myndigheter och samlar likasinnade. Båda ser dessutom lika bestämda ut när de går från brinnande byggnader.

I en mindre roll i ”Free state of Jones” ser vi för övrigt Keri Russell, numera mest känd som hängiven sovjetisk spion i tv-serien ”The Americans”.

Filmen får biopremiär i USA den 13 maj. Det är oklart när den letar sig hit.

Uppdatering: Noble Entertainment meddelar mig att de släpper filmen även här den 13 maj.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB