Startsida / Inlägg

Pixar-filmerna – från sämst till bäst

av Stefan Hedmark

Så här twittrade Pixar tidigare i dag:

Japp, det är precis 30 år sedan Pixar bildades och mycket har hänt sedan dess. Det skulle dröja nio år innan bolagets första tecknade långfilm hade premiär. Därefter har vi njutit av en lång rad filmer som på det stora hela har hållit hög klass – både tekniskt och berättarmässigt.

Det finns väl anledning att tro att framtiden kommer att vara fortsatt ljus – även om ett svaghetstecken för Pixar är att de flesta av de kommande projekten är uppföljare, inget nyskapande.

Jag har listat 15 Pixarfilmer från sämst till bäst. Nu kör vi:

"CARS 2" (L-R) Professor Z (voice by Thomas Kretschmann), Mater (voice by Larry the Cable Guy), Holley Shiftwell (voice by Emily Mortimer), Finn McMissile (voice by Michael Caine), Lightning McQueen (voice by Owen Wilson) ©Disney/Pixar. All Rights Reserved.

15. Bilar 2 (2011)

Den enda filmen på listan som jag skulle kalla direkt dålig. Fick Pixarfans att på allvar spekulera över bolagets framtid.

635891746202307337746689429_MU cover

14. Monsters university (2013)

Småcharmigt, men är det någon som egentligen kommer ihåg vad den här uppföljaren handlade om?

Lightning-McQueen-cars

13. Bilar (2006)

Om du är fem år sätter du den här filmen betydligt närmare prispallen. Om du är över fem inser du snabbt att den här superpopulära filmen inte är ett av Pixars starkare kort.

12. Modig (2012)

Läcker design och med härliga skotska röster, men i stort sett något av en axelryckning.

A-bug-s-life-a-bugs-life-2150612-1920-1080

11. Ett småkryps liv (1998)

Hyllades en hel del när den kom, inte minst för det tekniska (gräs och vatten såg allt mer realistiskt ut)… men en rätt enkel äventyrskomedi.

set_monsters_inc_boo_sulley

10. Monsters, Inc. (2001)

Billy Crystal och John Goodman är härliga att lyssna på och grundidén med att följa de monster som gömmer sig i barnens garderober och under sängen var fiffig.

TOYSTORY02

9. Toy story (1995)

Den första Pixarfilmen var en riktig wow-upplevelse och man började ana att traditionellt skapade Disneyfilmer hade fått en rejäl utmanare.

Wall-E_Cubecolors

8. Wall-E (2008)

Han må vara en liten ET-kopia, lille Wall-E, men sanslöst charmig. Och framtidsvisionen av hur lata vi människor har blivit anar vi varje dag när vi beskådar oss själva och alla andra som sitter fastklistrade vid telefonerna.

FILE - In this undated animated still frame released by Pixar, The Incredibles family: speedy 10-year old Dash, left, shy teenager Violet, second from left, the strong and heroic Mr. Incredible, center, and ultra-flexible Elastigirl appear in this scene from "The Incredibles." (AP Photo/Disney, File)

7. Superhjältarna (2004)

Brad Bird, som senare blev ”Mission: Impossible”-regissör, låg bakom den här fenomenalt underhållande flörten med spionfilmer från 60-talet. Stilig animation, väldigt fartfylld.

TOY STORY 3 (L-R) Bullseye, Mr. Potato Head, Mrs. Potato Head, Jessie, Hamm, Barbie, Woody, Rex, Slinky Dog, Buzz Lightyear, Aliens ©Disney/Pixar. All Rights Reserved.

6. Toy story 3 (2010)

Det är ändå rätt fantastiskt att tredje filmen i serien är ungefär lika bra som de två andra – och så stark känslomässigt. Kanske den enda tecknade film som har fått mig att gråta i slutet.

5. Toy story 2 (1999)

…. ja, okej, tvåan fick mig att böla också. Rappt och roligt äventyr, men sekvensen här ovan är så snyggt gjord. Och rörande.

upp-(2009)-large-picture

4. Upp (2009)

Så oemotståndligt fantasifull historia, med en bra insats av veteranen Ed Asner som den knarrige Carl som motvilligt blir äventyrskompanjon med en ljuvligt irriterande pojke. Har också en scen som liknar den i ”Toy story 2” här ovan, en vacker liten film i filmen, som skildrar Carls äktenskap.

3. Insidan ut (2015)

Filmen som många tyckte vände på de senare årens negativa trend för Pixar. Golvade kritiker och publik och är en riktig liten pärla. Smart – och vågat av Pixar. Favoriten måste ju vara den helt osannolika drömskapelsen Bing Bong.

2. Råttatouille (2007)

Att se den här filmen på bio var som att gå ut och äta en härlig trerätters. Mycket läckra maträtter, samt en oemotståndlig, gammaldags Pariskänsla. Utöver det är filmen förstås extremt fartfylld och väldigt rolig, med Peter O’Toole som den fruktade matkritikern Anton Ego.

1. Hitta Nemo (2003)

Man är ju lite nervös inför sommarens uppföljare. Kommer den verkligen att återskapa magin med ”Hitta Nemo”? Filmen var ett perfekt äventyr, nästan smärtsamt vacker att titta på, kreativ, spännande och känslosam. Albert Brooks och Ellen DeGeneres var ett lysande par i huvudrollerna och hajen Bruce gjordes fantastiskt underhållande av Dame Edna själv, Barry Humphries.

Nå, vilka är era favoriter?

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB