Startsida / Inlägg

Plågsamma närbilder

av Jens Peterson
12saul Rate

Sauls son
Regi László Nemes, med Géza Röhrig, Gerkö Farkas, Urs Rechn.
DRAMA Kameran är hela tiden nära ansiktet på Saul. Han är fången i Auschwitz 1944, en som tillåts överleva något längre eftersom han är med i ett sonderkommande. De hjälper till med att ta hand om de döda kropparna, och lotsa in nya fångar i gaskammaren för att mördas.
Saul engagerar sig i en pojke och försöker ta hand om honom. Åtsminstone ordna en sorts begravning. Saul och de andra i hans grupp får uppgifter om att de också ska avrättas. De börjar planera en flykt.
Det är hela tiden intensivt och obehagligt. Vi ser mest Saul i närbild, men vi hör en massa ljud av det ohyggliga som sker strax utanför bilden. Det skapar en känsla av skräck, hos Saul och hos den som tittar. Det är rastlöst, plågsamt, ett ständigt hot. Skickligt och ovanligt filmberättande som är ångestframkallande.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB