Startsida / Inlägg

Skrev Oscarvinnare i hemlighet

av Jens Peterson
12trumbo Rate

Trumbo
Regi Jay Roach med Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Michael Stuhlbarg, Louis C K och Elle Fanning.
DRAMA Dalton Trumbo var Hollywoods bäst betalde manusförfattare. Han var också medlem i kommunistpariet. När kalla kriget kylde ner USA i slutet av 1940-talet betydde hans åsikter mer än diskussion på fester. Han och andra med vänstersympatier kallades förrädre och tvingades till förhör i kongressen.
Dalton Trumbo vägrade säga något om egna eller andras åsikter. Han och flera andra dömes därför till fängelse och blev svartlistade. Profiler som John Wayne och skvallerjournalisten Hedda Hopper (Helen Mirren) ledde häxjakten på dem.
Dalton Trumbo fick inte arbeta, men skrev filmer under pseudonymer. Bland annat Oscarvinnaren ”Prinsessa på vift”. 1960 vågade rakryggade demokrater som Kirk Douglas stå emot yrkesförbudet och gav Trumbo äran för ”Spartacus”.
Filmhistoria skickligt fångad med utmärkta aktörer.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB