Startsida / Inlägg

Skickligt om avslöjande

av Jens Peterson
S_07827.CR2
Michael Keaton, Rachel McAdams och Mark Ruffalo går samtal på redaktionen spännande.
Rate

Spotlight
Regi Tom McCarthy, med Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Michael Keaton, Liev Schreiber, Stanley Tucci.
DRAMA Filmen är en ”Alla presidentens män” för vår tid. Journalister som avslöjar viktiga saker. Makthavare som försöker dölja.
Spotlight är en avdelning för grävande journalistik på tidningen Boston Globe. En grupp reportrar började 2001 undersöka rykten om att katolska präster i stan gjort sexuella övergrepp på barn under många år. De kollade några enstaka fall. Upptäckte massvis av brott och att kyrkan och dess makthavare döjt vad som hänt.
Det blir en tålmodig jakt på bevis och att hitta människor som är beredda att vittna.
Den katolska kyrkan är mäktig i Boston, och tidningen pressas att inte skriva. En av cheferna, utmärkt spelad av Michael Keaton, märker hur redaktionens grävande stör bekanta i hans omgivning.
Det är tidningens nye chefredaktör Marty Baron (Liev Schreiber) som ser till att undersökandet fortsätter. Han kommer från Miami och är inte rädd att stöta sig med etablissemanget i Boston.
Allt bygger på riktiga händelser och personer.
I Boston finns makten som vill tysta ner allt, men också jurister som vet en del om vad som hänt. Stanley Tucci och Billy Crudup är också sevärda i viktiga roller.
Men det är journalisterna som tar mest plats och gör starkast intryck. Mark Ruffalo och Rachel McAdams är mycket bra som envisa reportrar, och det vardagliga arbetet på redaktionen är trovärdigt skildrat. Sakta skalar de fram lager efter lager av sannningen.
Här finns också plats för tragedierna. Prästernas utnyttjande av de värnlösa, de minsta och svagaste i deras församlingar, ger livslånga skador. Några av offren berättar. Mängden sexuella övergrepp som präster begått är svindlande, och det varken började eller slutade med händelserna som avslöjas i den här filmen.
Arbetet med att ta fram sanningen och dokumentera allt avbryts den 11 september 2001 när reportrarna i Spotlight-gruppen går in i nyhetsarbetet kring World trade center och de kapade flygplanen. Men efter ett tag fortsätter det.
Avslöjandet kan publiceras. Journalisternas arbete sätter igång en kedja händelser. Begåvat filmberättande i en tidlös historia om människor som drivs av tron att man kan göra världen något bättre.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB