Startsida / Inlägg

Svenskar sticker upp i Berlin

av Jens Peterson
waron

BERLIN. I dag invigs årets första stora filmfestival. Många spännande namn tävlar.
En av de största skådespelarna kan inte vinna i år. Hon leder i stället juryn. Vem ska Meryl Streep prisa?
Bland kandidaterna: Nicole Kidman, Isabelle Huppert och Mikael Persbrandt.

Mikael Persbrandt spelar mot Emma Thompson och Brendan Gleeson i ”Ensam i Berlin”, en tävlingsfilm om tyskar som gjorde motstånd andra världskriget. Med svensken som hotfull militär. Bygger på Hans Falladas roman.
Böcker och författare finns det gott om.
Bland konkurrenterna i tävlingen finns ”Genius” med Jude Law, Nicole Kidman och Laura Linney. Colin Firth spelar en förläggare i New York som arbetade med författare som Ernest Hemingway, F Scott Fitzgerald och Thomas Wolfe.
Utom tävlan visas ”A quiet passion”, med Cynthia Nixon (”Sex and the city”) som poeten Emily Dickinson.
Jeff Nichols (”Mud”) har gjort tävlingsfilmen ”Midnight special”, med Joel Edgerton, Kirsten Dunst och Adam Driver i rollistan. Dansken Thomas Vinterberg har en annan omsusad kandidat med ”Kollektivet”, inspirerad av egna upplevelser som barn. Om att växa upp bland fritänkande, och nakna, skandinaver på 1970-talet. Bland skådespelarna finns Fares Fares, Ulrich Thomsen och Trine Dyrholm.
I huvudtävlingen deltar filmer från många länder, som franska ”L´Avenir” med Isabelle Huppert och Denis Tanovics ”Mort a Sarajevo”. Den 20 februari berättar Meryl Streep och juryn vilka som fått de olika björnarna.
Det finns flera sektioner i Berlin. Pernilla August har regisserat ”Den allvarsamma leken”, en annan filmad roman som får världspremiär på Berlinale special gala. I rollerna Sverrir Gudnason, Karin Franz Körlof, Liv Mjönes och Michael Nyqvist.
Alexander Skarsgård har en av huvudrollerna i ”War on everyone”, av regissören till ”Calvary” och ”The guard”. Hårdkokt dialog förväntas.
Festivalen är en av de viktigaste för barn- och ungdomsfilm, och i år deltar svenska långfilmen ”Siv sover vilse” efter Pija Lindenbaums bok. Sofia Ledarp spelar mamma. ”6A” handlar om något äldre mobbing och tävlar i ”Generation 14Plus.
”Yarden” av Måns Månsson bygger på Kristian Lundbergs roman och visas i Forum för ny film. Dokumentären ”Kiki” av Sara Jordenö och Twiggy Pucci Garcon handlar om voguing i New York och deltar i Panorama. Fyra svenska kortfilmer är också utvalda i Berlin.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB