Startsida / Inlägg

Välspelat men konventionellt porträtt

av Jens Peterson
Rate

The danish girl

Regi Tom Hooper, med Eddie Redmayne, Alicia VIkander, Mathias Scoenaerts, Amber Heard och Ben Whishaw.
DRAMA

the danish girl. alicia vikander, sverige, och eddie redmayne, skŒdespelare storbritannien, rollbilder
the danish girl. alicia vikander, sverige, och eddie redmayne, skŒdespelare storbritannien, rollbilder

Danske konstnären Einar Wegener föddes i den verkliga världen 1882 och var gift med Gerda Gottlieb. Einar gjorde en könskorrigerande operation och bytte namn till Lili Elbe. Självbiografin ”Fra mand till kvinde”, som bygger på Lilis brev, kom ut 1931.
Einar och Gerda spelas i den här filmen av Eddie Redmayne och Alicia Vikander. De är båda mycket bra, och ”The danish girl” har gripande stunder med stark kärlek och motstridiga känslor. Men det är inte den sanna historien.
Filmen är fiktion. Huvudpersonerna är uppdiktade, årtalen långt från verkligheten. Verklighetens Lili och Gerda var 47 och 44 år när den första operation gjordes. Alla pratar engelska och den danska småstad där Einar växte upp, central i minnesscener, spelas uppenbarligen av landskap utanför Danmark.
Filmen bygger på en roman av David Ebershoff, och det är han som hittat på personerna runt paret i centrum.
Så det är inte sanningen om några historiska personer. Men i fiktionen berättar filmen sanningar om passion och om människor som vill stötta varandra i livets olika val.
Det inleds i Köpenhamn 1926 där hyllade Einar Wegener har vernissage för sina landskapsmålningar. Gerda är också konstnär och gillar att måla sin vän balettdansaren Ulla (Amber Heard). En dag när Ulla inte kommit ställer Einar upp som modell i kvinnostrumpor. Påverkas. Klär sig oftare i kvinnokläder och minns känslor från barndomen. Kallar sig Lili. Möter Henrik (Ben Whishaw) som uppvaktar Lili.
1920-talets Köpenhamn fångas trovärdigt i filmen, och även Paris och Dresden dit handlingen senare flyttar. Mathias Scoenaerts spelar barndomsvännen Hans som dyker upp i parets liv, och försöker förhålla sig till känslorna för både Lili och Gerda.
Här finns många rörande scener och skådespelarna fångar skickligt de växlande känslorna. Många nyanser i de två parallella historierna. Hur Lili hittar sin personlighet, Gerdas reaktioner på det som händer.
Men det finns något svalt över ”The danish girl” som helhet. Tom Hoopers tidigare filmer, ”The damned United”, ”The kings speech” och ”Les MIserables” hade mer nerv och intensitet. ”The danish girl” har ett par intressanta porträtt, men de är konventionellt inramade.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB