Startsida / Inlägg

Ett knappt halvljummet vinterkrig

av Emma Gray Munthe
Huntsman

The Snow White chronicles: The Huntsman – Winter’s war Rate

Regi Cedric Nicolas-Troyan, med Chris Hemsworth, Charlize Theron, Emily Blunt, Jessica Chastain m fl

ÄVENTYR I underskattade ”Snow White and the Huntsman” störtade Kristen Stewarts Snövit den onda drottningen Ravenna (Charlize Theron) med hjälp av jägaren Eric (Chris Hemsworth). Fyra år senare kommer så uppföljaren, där Snövit är – ta-daa! – utskriven ur sin egen franchise. Jägaren har tagit över. Så till den milda grad faktiskt att allt man överhuvudtaget får se av Snövit i ”The Huntsman – Winter’s war” är en snabb skymt av hennes ryggtavla.

Det har givetvis spekulerats i om beslutet att gå vidare utan Stewart haft med ”otrohetsskandalen” att göra – den när paparazzis smygtog bilder på henne med ”Snow White and the Huntsman”-regissören Rupert Sanders och de båda sedan kände sig tvingade att be sina respektive om offentlig ursäkt – men i branschtidningen The Hollywood Reporter påstår anonymt filmfolk med insyn i projektet att det hade mer att göra med att Stewart ”var för dyr”, och att testundersökningar dessutom visade att hon redan innan ”skandalen” hade en alltför ”polariserande” effekt på yngre kvinnor som antingen älskade eller hatade henne. Detta samtidigt som Hemsworth blivit ett större namn i och med Marvel-filmerna, och gillades av både män och kvinnor enligt undersökningarna. Otrogen Dyr Skata vs (förmodligen också dyr) Skön Kille, alltså.

Nå, helt oavsett vad som avgjort är beslutet att stryka Snövit djupt ironiskt på flera plan, med tanke på att feminism och kvinnoskap så tydligt är själva kärnan i ”Snow White and the Huntsman”. Av det finns i uppföljaren knappt smulor. Inte heller syns spår av det mäktiga, snygga och mörka äventyr som gjorde första filmen så bra. Man har övergett det befriande allvarliga och storslagna och i stället lämnat företräde åt komiska sidekicks och ett ständigt skojsande och nojsande.

Theron gör om sin roll som Ravenna, Emily Blunt är nytillkommen som hennes syster Isdrottningen, och Jessica Chastain är ny i rollen som krigarkollega till Hemsworths jägare. Fler stjärnor, mindre oomph – men det är onekligen underhållande att se Theron och Blunt ha så roligt med sina överdrivet genomonda figurer.

 

SE DET HÄR I STÄLLET:

Se först ”Snow White and the Huntsman”. Sedan kan man med fördel se ”Maleficent”, en annan moderniserad, mörk saga.

VISSTE DU ATT…

… långfilmsdebutanten/regissören Cedric Nicolas-Troyan Oscarnominerades för de visuella effekterna i ”Snow White and the Huntsman”?

JUST NU…

… håller Disney på att utveckla en spelfilm om Snövits okända syster, Rose Red.  ”Snow White and the Huntsman”-manusförfattaren Evan Daugherty är inblandad.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB