Startsida / Inlägg

Fast & furious och Transformers tar över Kuba

av Stefan Hedmark

För några dagar sedan stod det klart att regissören Michael Bay är redo att påbörja inspelningarna i Kuba av den femte ”Transformers”. I rollistan finner vi återigen Mark WahlbergJosh Duhamel (som skippade förra filmen) gör också comeback. Så här såg det ut på Instagram när Bay berättade att undertiteln blir ”The last knight”:

My Next Film – starting production this week in Cuba. #autobots #transformers

A video posted by Michael Bay (@michaelbay) on

Nya ”Transformers” är inte den enda amerikanska storfilmen att utnyttja det faktum att det har töat i relationerna mellan USA och Kuba. Även ”Fast & furious 8” håller på att spelas in där. Som väntat kommer en av Kubas tydligaste symboler, 50-talsbilarna, att få en speciell plats i filmen. Klippet nedanför kommer från produktionsgängets Youtube-kanal och visar, med Vin Diesels hjälp, hur bilarna används i ett race:

Man kan väl hoppas att de här stjärnorna och machostinna actionherrarna visar lite större respekt för Kuba än förra gången som Bay gjorde en film om landet. ”Bad boys II” (2003) var visserligen inte inspelad i Kuba på grund av embargot. Men en stor biljakt i den här hemska uppföljaren utspelar sig där. Vi ser vräkiga bilar blåsa igenom och demolera ett fattigt kubanskt område. Scenen är nästan skrattretande grotesk i hur den gör fattigdom till en pikant, lustig detalj i en biljakt:

Man kan bara ana vad rymdrobotarna kommer att göra med det här stackars landet…

”Fast & furious 8” beräknas få svensk biopremiär den 14 april 2017. ”Transformers: The last knight” dundrar in i våra biografer den 24 juni 2017.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB