Startsida / Inlägg

The purge blir alltmer Trump-artad

av Stefan Hedmark
purge-election-year-poster

Så här ser en ny affisch för ”The purge: Election year” ut. Låter dess slogan, ”Keep America great”, bekant? Jodå, det tredje kapitlet i den här brutala filmserien drar allt större nytta av hur läskigt det amerikanska presidentvalet har blivit. Donald Trumps slogan är som bekant ”Make America great”…

Filmens regissör och manusförfattare James DeMonaco pratade i april med Entertainment Weekly om hur valet har påverkat honom under arbetet med skräckfilmen:

Jag vill att publiken leker med det hela och tolkar in vem i filmen de tycker representerar någon av de verkliga kandidaterna utan att jag säger vem som är vem. Jag tror att publiken kommer att ha kul och säga ’Oj, det där påminner mig om något Donald sa!’

Den nya trailern för filmen börjar med en parodi på en typisk amerikansk valreklamfilm där det konstateras att om du inte beväpnar dig och går ut för att ”rensa upp” är du ”un-American”:

Det som är läckert med trailern är alla bilder som perverterar amerikansk patriotism och symboler som Lincoln-monumentet. Det är blod, mörker och eldhärdar bland flaggor och stjärnor. Om man lyssnar till Trumps retorik är det slående hur han tar saker som är helt förfärliga och får det att låta som naturligt och rimligt, hur han blandar sin patriotism med fascism. Muren mot Mexiko är ett exempel. ”The purge: Election year” drar det hela så mycket längre naturligtvis… men var sätter en person som Trump gränsen?

Den rädslan är något som filmen vill att vi tar med oss i biosalongen. Det är smart, snyggt och man blir lite illamående.

Filmen har svensk biopremiär den 8 juli.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB