Startsida / Inlägg

Isande fasa – gjort av någon som vet hur man skräms

av Stefan Hedmark
Rate

The conjuring 2

Regi James Wan, med Vera Farmiga, Patrick Wilson, Frances O’Connor.

SKRÄCK Paret Ed och Lorraine Warren, spökjägarna som vi mötte i första filmen, är tillbaka med ännu ett fall som ska vara baserat på verkliga händelser. Den här gången är det en familj i norra London som råkar ut för en stökig ande som vill jaga bort dem.

Spöket blev känt 1977 som poltergeisten i Enfield och det var framför allt en flicka som visade tecken på att vara besatt av en demon. Fallet har sedan dess klassats som bedrägeri, men nu ska vi inte låta den trista verkligheten komma i vägen för en bra spökhistoria.

”The conjuring 2” knyter effektfullt an till händelserna som inspirerade en gammal klassiker i genren, ”Huset som Gud glömde” (1979), men är lite för utdragen. Det är få skräckfilmer som klarar av att hålla andan uppe i två timmar och en kvart, även om den här gör ett gott försök. Dessutom visar sig demonen ha sina logiska luckor mot slutet av filmen, vilket vi givetvis inte kan diskutera här av spoilerskäl.

Men det är ändå värt att se på en stor duk i en mörk biosalong. Det märks att skräckmästaren James Wan älskar genren. Det sägs att han tackade nej till en rejäl skattkista pengar som erbjöds honom för att regissera ”Fast and furious 8”. Han ville hellre skrämmas med en ny ”Conjuring”. Och han har strösslat kärlek över filmen.

Det här är välberättat och så snyggt, med dimmigt iskalla, engelska 70-talsmiljöer och knarriga gamla hus med murriga tapeter. Leksaker rör på sig, det viskas i väggarna och skepnader störtar plötsligt fram ur skuggorna. Här finns en läckert skräckinjagande nunna som får allt större betydelse under filmens gång. Wan vet hur han ska skrämmas, åtminstone de av oss som inte redan sett de bästa chockerna i trailern.

Det matchas med rejäl värme i porträttet av paret Warren. Både Patrick Wilson och Vera Farmiga är älskvärda i de rollerna. Som kontrast till all fasa finns här en ljuvlig scen med en gitarr och allsång med Elvis-tema som hade kunnat bli pannkaka, men landar rätt.

Dockan Annabelle från första filmen då? Jodå, en liten gästroll har hon allt. Håll ögonen öppna.

Filmen har svensk biopremiär idag.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB