Startsida / Inlägg

Kul deckarduo i 1970-talets LA

av Jens Peterson
TNG_Day_#38_12182014-60.dng Rate

The nice guys

Regi Shane Black, med Russell Crowe, Ryan Gosling, Angourie Rice, Margaret Qualley, Matt Bomer, Kim Basinger.
ACTIONKOMEDI En trist sak med superhjältar är att de kan allt och är nästan osårbara.
Sådana är inte de här huvudpersonerna. De må supa, men är inga hjältar och charmigt inkompetenta.
Russell Crowe och Ryan Gosling spelar kul klantar, en sorts privatdetektiver i Los Angeles 1977. Jackson Healy (Crowe) är en torped utan licens som tar uppdrag där han skrämmer killar som raggar på småtjejer genom att knocka dem med knogjärn. Holland March (Gosling) är en alkoholiserad sopa som visserligen äger licens som privatdetektiv, men uppdragen får han mest på ett äldreboende med förvirrade klienter. Han löser inga fall men förlänger dem så länge det går för att få mer betalt.
Goslings rollfigur har en 13-årig dotter som spelas underbart underhållande av Angourie Rice. Hon stjäl mycket uppmärksamhet från sina vuxna motstpelare.
De två huvudpersonerna är också utmärkta, och ger tyngd åt de scener som kräver mer allvar. De är ett finfint komiskt radarpar. Russell Crowe spelar den lite förståndigare och lugnare, men bossas av den stöddige klant som Gosling spelar. Denne är en usel detektiv och har intressanta luckor i sin allmänbildning. Vilket leder till surrealistiskt korkade repliker.
Shane Black har skrivit och regisserat ”The nice guys” och började som manusförfattare, bland annat till ”Dödligt vapen” och ”Long kiss goodnight”. Han gjorde ”Kiss kiss bang bang” med Robert Downey jr, en komisk action som liknar den här filmen och drev med hela genren samtidigt som den var spännande.
”The nice guys” börjar i porrbranschen men tar också upp miljoförstöringen i 1970-talets smogfyllda Los Angeles. Biljättar och avgasrening nämns i inledningen, och intrigen cirklar kring makthavare och korruption. Lite ”Chinatown”, korsat med James Garners tv-serie ”Rockford tar över” och ett kryddmått ”Dum och dummare”.
Huvudpersonerna är en sorts antihjältar. Fega när det gäller, i en scen vid en hiss som hade gjorts annorlunda i alla andra actionfilmer. Två kul timmar med bräckliga busar. Bra vald musik också som ger 1970-talskänsla.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB