Startsida / Inlägg

Komedi om tragedier

av Jens Peterson
dresskate Rate

The dressmaker
Regi Jocelyn Moorhouse, med Kate Winslet, Liam Hemsworth, Hugo Weaving, Judy Davis.
DRAMAKOMEDI Oj, vilka konstiga typer det bor i byn i Australien på 1950-talet. Tilly (Kate Winslet) återvänder efter att ha blivit bortkörd i sin barndom. Hennes mamma (Judy Davis) kallas sedan länge Mad Molly och har låtit huset förfalla till soptipp. Resten av byborna är ännu underligare, på olika vis.
Och fientliga. De flesta hatar Tilly för något som hände när hon var liten flicka. Men vad? Tilly minns inte och mamman har inga svar. Lokale polisen sergeant Farrat (Hugo Weaving) är snäll och gillar att klä sig i kvinnokläder. Han uppskattar Tillys återkomst eftersom hon blivit framgångsrik modeskapare i Frankrike.
Det är trångsynt och inskränkt. Det finns väldigt många tragedier kring de excentriska byborna, men filmen berättar mycket som om det var en komedi. Liam Hemsworth spelar en annan outsider som byn ser ner på och de två hjälps åt att försöka hitta sanningen om det förflutna. Barndomsbilder kring ensamhet och mobbing. I nutid blir det kamp mellan olika falanger i trakten när Tillys kläder får uppmärksamhet.
Om hat och hämnd, med sevärda skådespelare som Kerry Fox och Caroline Goodall i biroller. En allvarlig historia, men filmen tar den inte på allvar. Liknar mer en underhållande skröna av Fritiof Nilsson Piraten.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB