Startsida / Inlägg

Vilken sorts mördarclown blir Bill Skarsgård?

av Stefan Hedmark
1qlw1d.jpg

Häromdagen kom nyheten att Bill Skarsgård ska spela världens mest berömda skräckclown, Pennywise i ”IT”, filmatiseringen av Stephen Kings klassiska roman. Och jag känner mig orimligt nyfiken på hur det här ska gå. Projektet har lidit av en del motgångar. Från början var tanken att ”True detective”-regissören Cary Fukunaga skulle göra något så ambitiöst som två långfilmer, med Will Poulter som clownen. Det gick åt skogen och projektet såg ut att ha lagts åt sidan… tills Andy Muschietti plötsligt dök upp som ett alternativ. Det var han som skrämdes med ”Mama” 2013. Med honom i registolen och Skarsgård som ny Pennywise lever ”IT” igen.

Clowner har varit läskiga på film länge. Det finns gott om listor där folk rapar upp ”de tio läskigaste filmclownerna”. Jag nöjer mig med att ta en titt på några utvalda och fundera lite över vad som kanske borde påverka Skarsgård.

Den stora förebilden

Ska man spela Pennywise kommer man inte undan Tim Curry. Skådespelaren gjorde clownen minnesvärd i miniserien ”Det” från 1990. Titta bara på den här scenen där han försöker charma lille Georgie från ett blött avlopp. Den bisarra tonen i repliken ”Oh yes… they float, Georgie, they float…”, som sedan byts till något mer monstruöst. Där briljerar verkligen Curry.

Den senaste succéclownen

Det är också svårt att undvika den senaste riktigt läskiga clownen vi såg – och det var på tv, i ”American horror story: Freak show”. Den mordiska clownen Twisty (John Carroll Lynch) gör det onekligen med ett leende – och med en betydligt mer dämpad färgskala än Currys Pennywise. Moderna skräckfilmer går ofta i mer blekta toner. Kanske bidrar det mer till skräckkänslan? Kommer verkligen den nye Pennywise att vara lika färgstark som i 1990 års version?

En roligare clown?

En möjlig väg för ”IT” att gå, men en väg som är väldigt farlig, är att leka med Stephen Kings ursprungliga koncept lite. Kanske inte nödvändigtvis att locka till skratt… men försöka hitta något riktigt bisarrt. Skräckfilmen ”Clown” (2014) hade en helknasig idé där  en clownkostym visar sig ha en förbannelse. Den som tar på sig kostymen förvandlas bokstavligen till en mordisk clown. Tokerier åt det här hållet gör en ju i alla fall lite… nyfiken? Och ja, det är Peter Stormare som syns i trailern.

Gacy21n-5-web

Verklighetens mördarclown

Vill man vara riktigt ambitiös (och mörk) kan man ju inspireras av verklighetens fasor. Det här är John Wayne Gacy som brukade klä ut sig till clownen Pogo och underhålla på barnkalas. Långt senare visade sig Gacy vara en seriemördare som tog livet av åtminstone 33 unga män och begravde dem lite varstans under sitt hus i Chicago. Han fick snabbt öknamnet ”Killer clown”. Kanske kommer ”IT” att vilja få oss att tänka på vad som skräms utanför biosalongen?

Mer åt terrorhållet?

Men det är klart, riktigt så långt vill man kanske inte gå. Kan det vara så att Skarsgård sneglar åt en av de mest hyllade skräckclownstolkningarna från det senaste decenniet? I ”The dark knight” (2008) tog Heath Ledger och Christopher Nolan en riktigt freakartad figur och placerade honom i en värld som skulle kännas verklig och möjlig. Därmed skulle skräckkänslan bli ännu större. En clown för vår terrorbesatta nutid?

En svensk clown?

Eller också skruvar Skarsgård till det rejält och sneglar på clownen Manne. Vänlig barnslighet från 70-talets statstelevision får en gruvlig nytolkning! Nåja.

Hur det än blir ser vi fram emot första bilden på Bill från inspelningarna.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB