Startsida / Inlägg

Välgjort porträtt av OS-hjälte

av Jens Peterson
Stephan James som Jesse Owens.
Stephan James som Jesse Owens.
Rate

Race

Regi Stephen Hopkins, med Stephan James, Jason Sudeikis, Shanice Banton, Jeremy Irons, Carice van Houten och William Hurt.
DRAMA Jesse Owens blev världsberömd och historisk när han vann fyra guld vid OS i Berlin 1936. Den här biografin utspelas mest 1935 och 1936, och inleds med att han börjar på college i Ohio för att få bästa löpträningen.
En stor del av filmens speltid byggs delvis kring spänningen ”ska han åka?” och ”ska han vinna?” vilket inte är så spännande med tanke på vad Owens är känd för. Men det är duktigt berättat med skickliga skådespelare i alla roller.
Det intressanta kretsar kring rasismen i USA och det politiska spelet runt spelen. Nazisternas propagandaminister Joseph Goebbels såg det som en chans att visa upp tyskarnas överlägsenhet. Hitler valde filmaren Leni Riefenstahl (Carice van Houten) att föreviga tävlingarna, och mycket av filmen skildrar de politiska intrigerna. USA var när att bojkotta spelen vid en omröstning i december 1935.
Jeremy Irons spelar Avery Brundage, den rike byggmästaren som senare blev långlivad olympisk president. Han vill att USA ska delta, och går med på att de två judiska löparna ställs utanför det amerikanska stafettlaget.
Jesse Owens vann sina medaljer och blev hyllad även av amerikaner som tidigare skrikit glåpord åt honom på tävlingarna. Efter tävlingarna hölls en bankett till hans ära. Han fick inte gå in på framsidan av hotellet med de andra, utan tvingades gå köksvägen med sin fru.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB