Startsida / Inlägg

Anklagelsen mot Damons nya film: Den är rasistisk

av Stefan Hedmark

En maffig trailer för äventyrseposet ”The great wall” med Matt Damon i huvudrollen har kommit samtidigt som Damon har huvudrollen i bioaktuella ”Jason Bourne”:

Regissör är Zhang Yimou som tidigare bland annat har gjort ”Hero” (2002) och ”Flying daggers” (2004). ”The great wall” presenterar en myt kring kinesiska muren som ställer den spännande frågan ”Vad försökte de som byggde muren hålla borta?” Det givna svaret är förstås fientligt inställda stammar, men det är ju inte lika roligt som monster… Trailern ser läcker ut och eftersom det är Zhang Yimou kan vi räkna med ett visuellt, färgsprakande fyrverkeri.

Men sedan är det det här med en västerlänning i huvudrollen. Det fanns en tid (inte alls särskilt länge sen) som vi knappt pratade om Hollywood-traditionen att berätta historier om icke-vita folkslag där en västerlänning som publiken ska identifiera med har stoppats in i huvudrollen. ”The great wall” är en amerikansk-kinesisk samproduktion. Jag skrev ett blogginlägg tidigare i veckan om hur Kina och USA samarbetar allt närmare eftersom Kina är världens andra största filmmarknad – det här är ännu ett sådant exempel. De två ländernas kulturer möts på olika sätt i de här filmerna, och det är lätt att förstå hur man har tänkt i ”The great wall”. Skapa något spännande med hjälp av kinesisk kultur, men se till att få med en stor filmstjärna från Hollywood i huvudrollen. Då vinner du både amerikanska och kinesiska biobesökare.

8A-2015-02-18-FOTB-ConstanceWu-DirtyJokes

Det här köper inte Constance Wu. Hon är känd från komediserien ”Fresh off the boat” (som i Sverige visas på TV6). I ett rasande inlägg på Twitter attacker i förrgår attackerade hon filmen och Hollywoods envishet med att hitta enbart vita hjältar:

Det är ett långt brev, som hon förtydligade med att hon inte vill skylla på någon enskild person (varken Damon eller de kinesiska investerarna) utan bara uppmärksamma branschen på problemet. Men det är ett sanningens ord vi serveras där Wu påpekar att filmen för vidare ett rasistiskt tankesätt:

Våra hjältar ser inte ut som Matt Damon. De ser ut som Malala. Ghandi. Mandela. […] Vi behöver inte räddas. Vi gillar vår färg och vår kultur och våra egna styrkor och våra egna berättelser. […] Tror ni att bara en stor filmstjärna kan sälja en film? Det har aldrig varit en FULLSTÄNDIG garanti. Varför inte FÖRSÖKA bättre? Om vita skådespelare kan förlåtas när deras filmer floppar ibland, varför kan inte en icke-vit skådespelare få chansen att floppa?

Onekligen en bra poäng.

”The great wall” beräknas få svensk biopremiär den 24 februari 2017.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB