Startsida / Inlägg

Fantastiskt fånig och trist

av Jens Peterson
SUICIDE SQUAD Rate

Suicide squad

Regi David Ayers, med Will Smith, Margot Robbie, Joel Kinnaman,Viola Davis, Jared Leto, Jai Courtney, Cara Delevingne och Ben Afflleck.
ACTION Låt oss tala om Jokern.
När Jack Nicholson spelade hånleende skurk i ”Batman” 1989 höjde han nivån för serietidningsfigurer på film. Heath Ledger plockade upp stafettpinnen i ”The dark knight” 2008 blev postumt Oscarbelönad för en oförglömlig Joker.
Nu är det Jared Leto som anstränger sig till det yttersta för att skapa en minnesvärd motståndare till Batman och de andra godingarna. Hans Joker i ”The suicide squad” är ännu mer karikatyr, både i utseende och beteende. Men ganska betydelselös. Jokern är med för att förklara bakgrunden till hur en laglydig psykiater blev farliga Harley Quinn.
Hon görs med utmärkt energi av Margot Robbie, som spelar en kvinna som slår hårt med baseballträ, oftast är lättklätt vampig men drömmer om ett småborgerligt familjeliv. Hon och Deadshot (Will Smith) är de två som står ut i självmordspatrullen. Tyvärr är de med i en meningslös film.
Handlingen är fenomenalt fånig. För mycket tid ägnas åt att skildra slagsmål mot olika specialeffekter i mörker. Det är långtråkigt. Trots att intrigen verkar påhittad av lågstadiebarn är filmen slarvigt berättad, ologisk och cirklar bara kring sig själv som en katt som försöker fånga sin svans.
Först presenteras några av de kriminella som ska tvingas jobba i en Suicide squad. Projektet drivs av hårdföra Amanda Waller (Viola Davis), chef för en mystisk hemlig agentorganisation. Hon berättar om de typer hon vill ska bilda en styrka redo att slå till om världen attackeras av onda supervarelser, metamänniskor.
Duktige militären Rick Flag sätts att leda patrullen. Hans spelas bra av Joel Kinnaman, som gör en av de mest intressanta figurerna i filmen. Regissören/manusförfattaren David Ayer skildrar gärna militärer och poliser (”Fury”, ”End of match”) och Kinnamans soldat är ett stadigt centrum i en explosiv barnsaga kring övernaturligheter.
Skådespelarna ger filmen knappt godkänt. Vill man hitta en tanke i filmen är det den gamla vanliga att människan inte ska släppa lös krafter den inbillar sig går att kontrollera. Det gäller även filmbolag som försöker starta nya franchise utan bra manus.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB