Startsida / Inlägg

Sympatiskt om annorlunda pappa

av Jens Peterson
05capt Rate

Captain fantastic

Regi Matt Ross, med Viggo Mortensen, Frank Langella, Samantha Isler, Annalise Basso.
DRAMA Viggo Mortensen spelar titelpersonen. Ben är en pappa som lever med sina sex barn långt in i skogen i nordvästra USA. Han och hustrun har skolat dem själva. Levt ett disciplinerat hippieliv med egenodlat. Lärt barnen filosofi och sex språk, men också att jaga en hjort och fälla den med jaktkniv. Barnen kan allt som står i böcker och spelar musik vid lägerelden utanför det stora tält där de sover i våningssängar. Språkprofessorn Noam Chomsky och kompositören Bach är familjens idoler, men de vet inte vad Coca-Cola är.
Mamma försvinner tidigt i filmen. Hon har vårdats långt borta i New Mexico på sina rika föräldrars bekostnad. Barnens morfar hatar Ben och kräver att få vårdnaden om barnen.
Äldste sonen är så duktig att han antagits till alla de finaste amerikanska universiteten, men vet inte hur han ska prata med jämnåriga flickor. Pappa Ben är orolig att han utsätter sin barn för faror när han lär dem överleva. Bergsklättring och militäriska fyspass, stora knivar.
De sex barnen kan gräla om vem som är trotskist eller maoist. Familjen är högljudda motståndare till organiserade religioner vilket får betydelse när det blir strid om hur mammans sista vilja ska respekteras.
En hängiven pappa som gjort sitt bästa för sina barn men börjar tveka om han gjort rätt. Viggo Mortensen är perfekt i rollen. Sympatiskt och varmhjärtat om tvärsäkerhet och tvivel.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB