Startsida / Inlägg

Han vill skrämmas – och får jobbet gjort

av Stefan Hedmark
Rate

Lights out

Regi David F Sandberg, med Teresa Palmer, Maria Bello, Alexander DiPersia.

SKRÄCK. Svenske regissören David F Sandberg gjorde succé 2013 med kortfilmen ”Lights out”, vilket fångade Hollywoods uppmärksamhet. Den här långfilmsdebuten presenterar, liksom originalet, en mordisk figur som lever på mörkret. Det gäller alltså att alltid hålla ljuset tänt. Hon kallas ”Diana” och här har hon riktat in sig på en familj där mamman (Maria Bello) har psykiska problem. Vuxna dottern Rebecca (Teresa Palmer) vände henne ryggen för länge sedan, men nu är det hennes lille halvbror som får Rebecca att komma tillbaka och konfrontera ”Diana”.

Stilen påminner en smula om ”Mama” (2013), särskilt ”Diana” själv, en ryckig, ruskigt stark och snabb skuggvarelse. Det finns inget här, varken i storyn eller enskilda scener, som känns nyskapande. Men ibland är inte det vårt främsta krav. Sandberg får helt enkelt jobbet gjort. Framför allt vill han skrämmas, och det lyckas han med på ett pålitligt sätt. Filmen har gjort succé i USA och det planeras redan för en uppföljare. Bland producenterna finns ”Conjuring”-regissören James Wan som håller på att bygga upp ett framgångsrikt skräckimperium.

Ofta läskigt – och Teresa Palmer är engagerande i sin kamp mot skuggorna. Kul också att se regissörens fru Lotta Losten i filmens första scener. Hon hade huvudrollen i kortfilmen ”Lights out”, som du kan se på Youtube.

Filmen har biopremiär idag.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB