Startsida / Inlägg

Intressant historielektion

av Jens Peterson
Newt (Matthew McConaughey) and his men (Sean Bridgers, left, Artrial Clark, right) in a gun battle on the main street in downtown Ellisville Rate

Free state of Jones

Regi Gary Ross, med Matthew McConaughey, Gugu Mbatha-Raw, Keri Russell, Sean Bridgers.
DRAMA Det är 1862, i början av amerikanska inbördeskriget och Newton Knight (Matthew McConaughey) är trött på att strida för sydstaternas rika. När en ung tvångskommenderad släkting dödas i strid återvänder han till sin hemtrakt i Mississippi och blir jagad som desertör. Tillsammans med andra på flykt, bland annat slavar, bildar han en motståndsrörelse i träsken.
Jones är namnet på ett county och titeln avslöjar att de som lever utanför lagen bildar en stark rörelse. I en parallellhandling finns ett domstolsdrama från 1960-talets Mississippi kring raser som tidigt avslöjar andra centrala delar i intrigen.
Men det är en intressant historielektion. Ett inbördeskrig i inbördeskriget, med fattiga sydstatare som slåss mot rika slavägare. Rasismen är inte över när kriget tar slut, och berättelsen visar den fortsatta striden för rättigheter. Filmen slutar 1876 men kampen fortsätter än i dag.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB