Startsida / Inlägg

Stark kärleksfilm

av Jens Peterson
Directed by Lisa Ohlin Produced by Per Holst Asta Film production Photo Credit Rolf Konow
Mikkel Boe Følsgaard i ”Walk with me”. Foto: Rolf Konow
Rate

Regi Lisa Ohlin, med Mikkel Boe Følsgaard, Cecilie Lassen, Karen Lise Mynster, Silja Eriksen Jensen, Morten Holst, Dar Salim.
DRAMA En soldat som tvingats amputera benen möter en balettdansös. Som i H C Andersens klassiska saga ”Den ståndaktige tennsoldaten”, och danska originaltiteln är mycket riktigt ”De standhaftige”.
Det är svenska Lisa Ohlin som hittat på historien och regisserat en väl berättad och gripande film med utmärkta skådespelare.
Det inleds i provinsen Helmand i södra Afghanistan där Thomas (Mikkel Boe Følsgaard) patrullerar med sin styrka. Först går minröjaren Jimmy som markerar var det är farligt att trampa. Något stämmer inte. Thomas skadas svårt i en explosion.
Hemma i Danmark väntar flickvän och mamma som är oroliga över Thomas övertygelse att han ska kunna gå igen och återvända till striderna. Thomas har häftig humör, vill inte ha någon hjälp och är besatt av att träna upp sin styrka. Han är otålig och vill gå fortfare fram än vad läkarna tycker är klokt.
På samma rehabiliteringsavdelning finns Ruth (Karen-Lise Mynster), en cancerpatient som får täta besök av sin brorsdotter Sofie. Den unga kvinnan är en skicklig balettdansös som repeterar inför en stor premiär. Hon vet mycket om hur man använder benmuskler rätt, och motvilligt låter Thomas henne visa honom övningar.
Tiden går. Thomas lär sig använda sin proteser och tror att han ska kunna återvända till Afghanistan. Han är ofta bitter och ilsken. Sofie har sina egna problem att brottas med när fastern blir allt sjukare och karriären kan bära till New York.
Mikkel Boe Følsgaard har de senaste åren visat sig som en av de skickligaste yngre danska skådespelarna. Han spelade den mentalt sjuke kungen i ”A royal affair” mot Alicia Vikander och Mads Mikkelsen. I tv-serien ”Arvingarna” är han den slarvige yngre brodern som driver ställe i Thailand med farliga följder. Ceclie Lassen är en duktig dansare som uppenbarligen har en framtid även som skådespelare.
”Walk with me” är också skickligt teknisk, när den trovärdigt visar upp amputerade ben och andra skador.
En sevärd film som förhoppningsvis många hittar til trots den bleka ”svenska” titeln.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB