Startsida / Inlägg

Curtis Hanson död – här är stjärnregissörens höjdare

av Stefan Hedmark
Curtis Hanson. Foto: David Shankbone
Curtis Hanson. Foto: David Shankbone

Hollywoodregissören Curtis Hanson är död, rapporterar flera medier. 71-åringen ska enligt Tmz ha dött av en hjärtattack i sitt hem i Hollywood Hills. Hanson har varit borta ur rampljuset i flera år, men dödsfallet kommer ändå som en överraskning. Om namnet inte är omedelbart bekant kommer här en uppfriskning – för han är värd att minnas:

la-confidential

Hansons mästerverk – LA konfidentiellt (1997)

Curtis Hansons bästa film, som gjorde honom till en av Hollywoods mest aktade regissörer är ”LA konfidentiellt”, den hejdlöst spännande noirthrillern som gjorde stjärnor av två australier, Russell Crowe och Guy Pearce. Storyn är snårig, men Hanson håller reda på den och presenterar en av de läckraste Los Angeles-skildringarna vi har sett på film, en färgstark hyllning till hårdkokta filmer från 40- och 50-talen.

8mile1

Gjorde film av Eminems liv

På ytan ser kanske ”8 mile” (2002) ut att skilja sig rejält från en film som ”LA konfidentiellt”. Men Curtis Hanson lät staden vara en nyckelspelare även här. Om Los Angeles i ovan nämnda film var glammig men samtidigt skitig och korrumperad var Detroit i ”8 mile” nedgången men ändå vital och med ett bultande arbetarklasshjärta. Här spelade realismen en större roll och storyn inspirerades av Eminems uppväxt. Rapparen regisserades så väl av Hanson att en skådespelare i den rollen kändes överflödig.

wonder-boys

Plockade fram Michael Douglas sug igen

Kommer ni ihåg hur Michael Douglas karriär såg ut i slutet av 90-talet? Han gjorde en del bra filmer, men visst gick hans roller på autopilot? Till och med i ”The game” (1997) kunde han i stort sett spela samma roll som i alla andra filmer. Men ”Wonder boys” (2000) var något annat. Här spelade Douglas en grånad collegeprofessor som undervisar i kreativt skrivande, men själv lider av en svårartad skrivkramp. Curtis Hanson hittade en fin vinterstämning i filmen.

DI-The-hand-that-rocks-the-cradle-2

Hansons psykopat-nanny

”Handen som gungar vaggan” (1992) är långt ifrån en av Curtis Hansons bästa filmer. Det är inte ens den bästa av det tidiga 90-talets alla psykopatthrillers. Men du har säkert sett den för den blev en stor kassasuccé och gjorde en stjärna av Rebecca De Mornay. Hon spelade en kvinna som har personliga skäl att vilja skada en familj och ser till att bli anställd som deras nanny. Ganska billig… men Hanson hittade något i filmen som skrämde biopubliken.

the-river-wild

Meryl Streep jagas i en fors

Ännu en thriller av Hanson, men ”River wild” (1994) är spännande. Meryl Streep och David Strathairn spelar ett par som tillsammans med sonen och hunden (förstås!) befinner sig på forsränning i vildmarken och stöter på en livsfarlig Kevin Bacon som de måste försöka fly från. Som konstaterat förr – Hanson var jäkligt bra på att regissera skådespelare och hitta spänningen i thrillers. I ”River wild” är det lätt att sympatisera med familjen i fara och hoppas på att de ska klara sig undan den rälige Bacon.

in-her-shoes

Tårar och skratt med Cameron, Shirley och Toni

Slutligen, ”I hennes skor” (2005) är en mycket underhållande dramakomedi där ”Erin Brockovich”-författaren Susannah Grant har skapat suveräna roller för tre kvinnliga stjärnor – Shirley MacLaine, Cameron Diaz och Toni Collette. De är släkt med varandra, men mycket olika och kolliderar med varandra. En stabil trio. Inget särskilt djupsinnigt, men hittar känslorna. Hanson kunde hantera mer än rak spänning.

Vila i frid, Curtis Hanson.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB