Startsida / Inlägg

Mörk och vacker familjefantasy med själ

av Karolina Fjellborg
Kubo-and-the-Two-Strings-2016-Stop-Motion-Animated-Movie

 

 

Rate

Kubo och de två strängarna

 
Regi Travis Knight, med originalröster av bl a Art Parkinson och Charlize Theron, svenska röster av bl a Edvin Ryding och Hanna Hedlund.

 

ANIMERAT Animationsstudion Laika – som 2009 blev en aktör att räkna med i och med den alldeles fantastiska, svarta sagan ”Coraline och spegelns hemlighet” – har gjort ännu en visuellt betagande, fantasirik stop motion-film med själ, som inte räds att utmana och ta en ung publik till mörka, skrämmande platser.

Den här, som har fötterna i japansk mytologi och kultur, berättar historien om Kubo. En faderslös pojke med magiska förmågor som bor med sin psykiskt stukade mamma i en grotta på ett berg, under ständigt hot från sin morfar Månkungen och sina två onda mostrar, som tog hans ena öga när han var liten. Efter att han en kväll råkar leda deras illvilliga andar till sig, tvingas han ge sig ut på ett farligt äventyr, för att – med hjälp av en handlingskraftig apa och en samurajskalbagge – hindra dem från att ta även hans andra öga och därmed förgöra honom.

Mer krut har lagts på det visuella än på själva karaktärerna, som hade mått bra av lite mer omsorg. Men helhetsintrycket blir ändå mäktigt, av den här originella och komplexa, både otäcka och bedårande vackra familjefantasyn om magi, minnen, saknad och förlåtelse.

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB