Startsida / Inlägg

En maratonlång och delikat absurd tysk komedi som inte liknar något annat

av Karolina Fjellborg
toni-erdmann

 

Rate

Min pappa Toni Erdmann

 
Regi Maren Ade, med bl a Peter Simonischek, Sandra Hüller och Lucy Russell.

 
DRAMAKOMEDI En tysk, mycket obekväm, ömsom seg och ömsom hysteriskt rolig, tragisk komedi på 162 minuter.
”Min pappa Toni Erdmann” liknar ingenting annat.

Det handlar om relationen mellan Winfried Conradi (Peter Simonischek) och hans dotter Ines (Sandra Hüller). Han är en flummig, frånskild lärare med förkärlek för förklädnader och practical jokes. Hon en stel och tillknäppt arbetsnarkoman som tar sitt viktiga konsultjobb i Bukarest oljeindustri på största möjliga allvar.

 
När Winfried bestämmer sig för att överraska sin dotter med ett besök hos henne i Rumänien, för att förbättra deras relation och kanske mjuka upp henne lite, börjar en lång och mödosam prövning för Ines. Winfried har nämligen tagit med sig låtsaständer och peruk, och envisas med att dyka upp som ”konsulten och coachen Toni Erdmann” vid diverse av Ines middagar, möten och affärstillställningar.

 
Den här filmen är lång. För lång. Men framför allt en uppfriskande unik och delikat absurd upplevelse. Simonischek och Hüller gör enastående rollprestationer med suverän tajming, balansen mellan ömhet och bitterhet, och hjärta och humor, är perfekt, och framåt slutet bjuds den tålmodiga på vad som måste vara en av de roligaste nakenscenerna någonsin.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB