Startsida / Inlägg

Skilsmässokomedi som aldrig kommer till skott

av Karolina Fjellborg
bigOriginal-1

 

 

Rate

Jag älskar dig – en skilsmässokomedi

 
Regi Johan Brisinger, med bl a Björn Kjellman, Christine Meltzer, Sven-Bertil Taube, Nour El Refai, Martina Haag och Rodolfo Corsato.

 

KOMEDI Medelålderskris. Tristess. Relationshaveri. Konventioner. Tonårsföräldrar som spårar ur och fasader som spricker, i stram Östermalmsmiljö.
Två huvudrollsinnehavare som är skickliga på komedi.

Den här filmen har alla dessa tacksamma ingredienser och gott om uppslag till igenkänningshumor och syrlig svensk relationskomedi – men sjabblar bort dem.

Marianne (Christine Meltzer) och Gustaf (Björn Kjellman) bor på Östermalm och har två tonårsbarn tillsammans. Men vardagen och åren har dödat glöden, glädjen och lusten, och uttråkade Marianne bestämmer sig spontant för att hon vill skiljas. Eller i alla fall separera på prov.

Hon ger sig ut i Stockholmsnatten tillsammans med kompisen Camilla (Martina Haag), medan Gustaf, som inte fattar någonting, sitter kvar hemma i förnekelse. Och snart börjar båda leva ut på varsitt håll, med hjälp av klassiska medelålderskrisverktyg.

Hon får ihop det med en latinsk älskare i form av en italiensk nakenfotograf (Rodolfo Corsato). Han säger upp sig från jobbet som advokat för att börja skriva lyrik på en gammal skrivmaskin, och inleder en flirt med ett betydligt yngre, frisinnat cykelbud (Nour El-Refai), som han även provar på att partyknarka tillsammans med.

 
Det är på väg att bli roligt flera gånger. Men just som man förbereder sig på ett komiskt crescendo blir man snuvad på konfekten. Varje gång. Eftersom inte en enda scen känns färdigjobbad, inte ett enda replikskifte är drivet till sin spets, inte en enda situation tillåts spåra ur.
Manuset är för trubbigt, för valhänt, och fullt av outnyttjad potential. Och därför blir ”Jag älskar dig – en skilsmässokomedi” som ett enda långt och frustrerande, konstant avbrutet samlag. 96 minuter av nästan.
Ändå hoppas jag hela vägen fram till slutet, eftersom det är så nära.
Vilket bara gör den otillfredsställande, sentimentala styggelsen till slutscen jag blir lämnad med ännu värre.

 
Man får hoppas att Meltzer, som skulle kunna vara ett fynd på storduk i rätt komedi, får ett vassare manus att jobba med nästa gång.

 

Just nu…
… är Nour El-Refai även bioaktuell med barnfilmen ”Siv sover vilse”, där hon gör rösten till en grävling.

Visste du att…
… Björn Kjellman och Christine Meltzer snart dyker upp i varsin tv-serie? Kjellman i SVT:s ”Delhis vackraste händer” och Meltzer i en än så länge namnlös skärgårdskomedi i Kanal 5.

Se det här i stället:
Letar du efter skratt på bio, är ”Absolutely fabulous: the movie” ett säkrare kort.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB